Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

„Asta ne mai lipsea, să ne ia pielea şi să ne împrăştie oasele“


Vrâncenii vor fi chemați la urne pe 17 iulie, pentru a-și spune părerea cu privire la intențiile PDL și ale premierului Emil Boc de desființare a județului. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, va propune la următoarea ședință a administrației județene, organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului Vrancea. „Sunteți de acord cu desființarea unității administrativ-teritoriale, județul Vrancea?” este singura întrebare propusă pentru referendum. Åžeful administrației județene a explicat, în expunerea de motive, că modificarea limitelor teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege și numai după consultarea prealabilă a cetățenilor prin referendum, care se organizează potrivit legii.
Vrâncenii sunt revoltați și nu doresc desființarea județului, căci eroii neamului, de la Åžtefan cel Mare încoace, s-ar răsuci în mormânt dacă ar auzi o asemenea bazaconie. „Asta ne mai lipsea, să ne ia pielea și să ne împrăștie oasele”, a spus Leana, o femeie din Focșani.

Ion Marin, pensionar, 80 ani
„Nu este bună reorganizarea. Eu am prins situația în care nu erau județele, înainte de ’46, apoi au fost raioane, regiuni, dar acum, despre ăștia, nu am o părere foarte bună despre ce doresc să facă. Dacă citim istoria, înainte erau plase, apoi s-au format județele. Pe valea Putnei era plasa Nărujei și plasa Vidrei, care formau un pretur, cum ar fi o asociație de comune. Dar acum, nu știu ce rol vor avea aceste regiuni care se vor forma. Pe noi, ca cetățeni, ne interesează ce facem dacă dorim să ne schimbăm un buletin! Ferească-mă sfântul dacă va trebui să mergem tocmai până la Constanța! Nimeni nu poate fi de acord cu aceste lucruri! Până acum s-a făcut în așa fel ca oamenii să nu se deplaseze prea mult și să poată face actele cât mai aproape de locul unde trăiesc, acum ăștia inversează totul? Asta este o prostie, este o enormitate și nu știu cui îi folosește așa ceva! Nu știu de unde s-a ivit ideea asta! Președintele a venit cu ideea, apoi ăștia vor să o pună în practică. Cred că guvernanții ar fi în stare ca în cazul în care președintele ar spune să ne mutăm la Chișinău, așa să facă, pentru că ei nu ies din cuvântul lui”.

Felicia Negoiță, șofer profesionist, 38 ani
„La câte probleme avem, nici nu am avut timp să mă mai gândesc și la treaba asta. Nu sunt de acord cu această reorganizare. Noi suntem obișnuiți cu organizarea actuală și nu văd rostul alteia. O să fie o învălmășeală și un haos! Eu așa bănuiesc. Schimbarea actelor ar însemna alți bani cheltuiți inutil și având în vedere că banii sunt puțini și locurile de muncă dispar, nu este deloc bine. Să pui o familie cu doi copii pe drumuri, nu e ușor deloc, doar pentru simplul fapt că se dorește o reorganizare, într-o perioadă total nepotrivită din punct de vedere economic. Ar trebui tratate problemele mai serioase și mai importante din țara asta!”

Ilie Radu, șomer din Lămotești, 42 de ani
„Păi nu e normal deloc să se întâmple asemenea tâmpenie! Sunt de la țară, locuiesc la 3 kilometri de Focșani. Nu e normal să plec tocmai la Constanța dacă am nevoie de un document, ceva. Guvernanții, din lipsă de ocupație, scot câte o tâmpenie ca să-și facă de lucru, asta cred că este situația reală”.

Vasile Feraru, consilier local la Obrejița, 50 ani
„Nu sunt de acord cu reorganizarea. Nu vă dați seama câtă lume dispare în primul rând din sistem? O să lase oamenii pe drumuri. Părerea mea este că ei vor să destabilizeze toată țara și să preia puterea în totalitate PDL-ul. Practic, județul nostru va dispărea și odată cu el și istoria sa. Nu este bine ce se va întâmpla. În primul rând, Oprișan cât s-a chinuit pentru județul acesta, acum să dispară de pe hartă? Åži așa fondurile vin greu! Dacă se va reorganiza, cu siguranță banii se vor duce la Constanța și aici ce mai cade printre degete, iar la țară cu siguranță nu va mai ajunge nimic, iar satul românesc se duce naibii”.

Nicușor Vrăjitoru, 25 ani
„Nu cred că se va întâmpla așa ceva. La televizor nu mă mai uit, sunt dezamăgit și nu cred că se va întâmpla asta. Este prima dată când aud de așa ceva”.

Mirela Boșcan, muncitoare, 40 ani
„Probabil că doresc prin acest lucru să fie mai puțini la conducere, nici nu știu ce să mai spun. Dacă va fi bine sau nu rămâne de văzut, dar pentru noi, ca cetățeni, nu este deloc bine. Va trebui să ne schimbăm toate actele și din câte, am auzit va trebui să achităm 700 lei de persoană. Asta nu convine nimănui. Un alt aspect ar mai fi că fondurile vor veni și mai greu la noi și bine nu va fi, mai mult ca sigur. Va dispărea multă istorie din cauza acestei schimbări. Dacă ne-am născut așa, cu județe, trebuie să rămână așa. Probabil pedeliștii respectă instrucțiunile de la Uniunea Europeană pentru a primi fonduri, dar cu siguranță banii nu vor mai ajunge la fostul județ Vrancea”.

Leana, din Focșani, 56 de ani
„Nu e bine deloc dacă va dispărea județul, este de strigat la cer, este foarte grav. M-am îmbolnăvit într-o zi, când am auzit asemenea trăsnaie. Suntem obișnuiți așa ca vai de noi, păcătoși, cu salarii mici, cu pensii mici, cu fabrici și uzine desființate… asta ne mai lipsea, să ne ia pielea și să ne împrăștie oasele. Nu cunosc scopul lor, dar e posibil să aibă și legătură cu alegerile și ei nu știu acum unde să azvârle motanu, în care brațe. Dacă se va face în altă parte reședință de județ, nu știu cum vor mai ajunge oamenii acolo. Noi nu avem bani să venim până la târg, să cumpărăm o pâine, dar să facem 400 de km până la Constanța! Nu am bani să plec la țară, atunci de unde să plătesc actele pentru schimbat? Cei care iau astfel de hotărâri să se gândească și la lumea necăjită, care abia se târăște de azi pe mâine, pentru că toți am plecat de la țară”.

Iorgu Streche, pensionar din Focșani, 76 ani
„Nu este bine ce doresc pedeliștii și Boc. Dacă locuiești la Nereju, așa ca exemplu, să îți iei aprobare tocmai de la Constanța, vă dați seama este o nebunie! Am mai prins o reorganizare și atunci erau regiuni, apoi s-au transformat în județe. Fondurile vor trage la Constanța, nu la noi. Noi o să mergem așa, ca și acum, pe trotuare cu gropi, care nu sunt pentru oameni. Dacă va fi reședința la Constanța, nu se va mai primi nimic aici”.

Meluța Olaru, agricultor, din Vulturu
„Nouă așa ceva ne mai trebuia, o reorganizare! Suntem oameni bătrâni, care nu mai au putere pentru asemenea schimbări nepotrivite, în aceste timpuri grele. Pedeliștii stau la Parlament și din lipsă de ocupație mai scot câte o tâmpenie. Nu se gândesc la oamenii ăștia amărâți, care nu au bani cu ce să scoată un copil din spital sau nu au cu ce să-l întrețină. Nu, la asta nu se gândește nimeni, dar se gândesc să facă tot felul de pănărămi!”

Marian Mărăscu, agricultor din Tătăranu, 48 ani
„E o panaramă această idee cu reorganizarea. Acum, pe de o parte, să spunem că aș fi de acord, dar dacă se mută reședința județului la Constanța, cu ce mergem acolo dacă nu avem bani? Mai rău de atât nici nu se putea! Trebuie să ne lase așa cum suntem, că și așa suntem vai de mama noastră. În loc să se ocupe de lucruri importante, cum ar fi învățământ, sănătate, crearea de locuri de muncă, pedeliștii și Boc au alte treburi. Astea sunt lucruri prea puțin importante, nimicuri pentru cei de la București. Ei fac doar jocuri, iar noi, oamenii obișnuiți, nu le înțelegem. Le acceptăm pentru că nu avem încotro”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?