Oamenii, ca și alte vietăți ale Terrei, au o reactivitate primară, așa numita capacitate de a reacționa față de factorii de mediu care-i înconjoară: lumina, temperatura, umiditatea, toxinele, microbii, mirosurile, etc. Dacă dintr-o anumită cauză organismul nostru este supus la acțiunea îndelungată, intensă și repetată a unor factori de contact, reactivitatea primară va fi perturbată. Organismul va fi mai sensibil la substanțele pe care le suportă ușor. Această stare de suprasensibilitate se numește alergie. Printre factorii alergeni cu efecte negative asupra sănătății oamenilor se numără și plantele. Sunt faimoase în popor alergiile provocate de fragi responsabile pentru așa zisul „vărsat de fragi”.
Condimentele sunt pentru unii adevărate otrăvuri. Un bob de piper sau o frunzuliță de pătrunjel în ciorbă sunt suficiente pentru a declanșa o reacție alergică. Părintele medicinei însuși, Hipocrate, s-a aflat în mare dificultate încercând să explice de ce anumite alimente de natură vegetală sunt to-lerate de unii iar de alții nu. Însă nu numai consumarea vegetalelor ci și simpla mirosire a lor poate sta la baza declanșării unui lanț întreg de simptome neplăcute. Multe persoane nu suportă mirosul cetinei de brad sau de molid pentru că le poate cauza crize de astm. Însă una dintre cele mai celebre și frecvente afecțiuni alergice este polinoza, adică sensibilitatea sporită față de polenul plantelor.