Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Economia sexului: Intimitatea costă astăzi foarte puţin


Unul dintre principalele elemente nerecunoscute legate de sex este acela că pentru intimitate se stabilește un preț. Într-o anumită măsură, sexul este un troc: fiecare îi oferă ceva în schimb partenerului. Ce anume – depinde de la caz la caz, explică sociologul Mark Regnerus, de la Universitatea din Texas. Specialistul pare să vadă semne ale ‘economiei sexului’ peste tot, comentează cotidianul american Washington Post.
În cartea sa, intitulată ‘Sexul înainte de căsătorie în America: cum se întâlnesc, se combină și se gândesc la căsătorie tinerii americani’, Regnerus și coautorul Jeremy Uecker constată că regulile relațiilor romantice stabilite astăzi printre tinerii americani încă necăsătoriți îi plasează în mod evident pe bărbați într-o situație mai avantajoasă și dezavantajează femeile care aspiră la căsătorie, mai ales pe cele care doresc să-și păstreze virginitatea până la nuntă. Astăzi, ‘sexul s-a ieftinit destul de tare’, remarcă Regnerus. Care era ‘cursul de schimb al sexului’ în alte vremuri și de ce s-a modificat el? Oamenii de știință au ajuns demult la concluzia că înființarea de cupluri se bazează pe ‘schimbul de servicii’: chiar și în antichitate un bărbat și o femeie alegeau să fie împreună pentru că femeia putea să țină gospodăria și să nască, iar bărbatul – să vâneze și să-și apere soția și copiii. Uneori, în timpul ‘schimbului’ erau folosiți bani sau averi sub formă de zestre sau kalîm/ preț plătit pentru mireasă la musulmani/.
Noile reguli ale sexului și de formare a cuplurilor au apărut datorită contraceptivelor, a afirmat recent Regnerus, în cadrul unui forum al Heritage Foundation. Înainte, ‘piața sexului’ aproape echivala cu ‘piața mireselor și mirilor’. Pentru a putea avea relații intime cu o femeie concretă, bărbatul trebuia să-i ofere acesteia ceva extrem de valoros: să se însoare cu ea sau măcar să-i ceară mâna și inima.
Astăzi, însă, piața sexului și cea a mirilor există separat. De obicei, atât bărbații, cât și femeile vin întâi pe piața sexului. De regulă, pe această piață sunt mai mulți bărbați, funcționează legea cererii și ofertei, iar minoritatea este mai puternică. De altfel, există și piețe ale sexului dominate de femei: de exemplu, în multe universități și în marile orașe. În aceste cazuri bărbații pot stabili – și stabilesc – prețul lor pentru sex. Pentru bărbați este avantajos să facă sex des, cu parteneri diferiți, fără obligații și romantism, explică sociologul american. Multor femei tinere acest lucru le convine, însă unele dintre ele ‘calculează greșit riscurile unei șederi prelungite pe piața sexului’ și descoperă că măritișul lor se tot amână. Explicația este aceea că, spre deosebire de piața sexului, pe piața mirilor și mireselor bărbații sunt minoritari: tocmai ei dictează regulile.
Totuși, este în puterea femeilor să influențeze normele vieții sexuale, consideră Regnerus. Atunci când femeile convin să limiteze accesul bărbaților spre trupurile lor, acest lucru este în avantajul tuturor femeilor. Dacă femeile vor deveni mai influente în relațiile sexuale, vom vedea mai multe căsătorii și curtări mai asidue din partea bărbaților – ‘sexul se va scumpi’. La ora actuală, însă, lucrurile stau altfel, conchide sociologul american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?