Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Elevii au comis 26 de infracţiuni


Protecția unităților școlare și prevenirea violenței în unitățile de învățământ au fost principalele subiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (ATOP). Din raportul prezentat de factorii de ordine implicați în aceste acțiuni, a rezultat că 22 de elevi au fost implicați în comiterea a 26 de infracțiuni. Din totalul faptelor penale înregistrate, 3 au fost infracțiuni de lovire, o infracțiune de tâlhărie și 22 au fost infracțiuni de furt.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate rezultatele obținute pe linia prevenirii violenței în școli și în zona adiacentă acestora pe raza județului Vrancea în anul școlar 2010 -2011. Deși au existat incidente și chiar infracțiuni comise de elevi, acestea nu au avut consecințe grave sau cu impact mediatic puternic, se arată într-un comunicat remis presei, ieri, de către ATOP. În perioada analizată au fost  desfășurate activități specifice, concretizate în 6.081 patrulări, 232 acțiuni și 1.545 ședințe de prevenire, la care au participat 1.441 polițiști, 165 jandarmi și 136 polițiști locali. ,,În acest an școlar, în județul nostru au fost sesizate poliției 26 infracțiuni în care au fost implicați elevii, 22 au fost săvârșite în incinta școlilor din mediul urban, 2 în incinta școlilor din mediul rural și 2 în zona adiacentă  unității de învățământ în mediul urban. Din totalul faptelor penale înregistrate, 3 au fost infracțiuni de lovire, o infracțiune de tâlhărie și 22 au fost infracțiuni de furt. În 13 cazuri, toate furturi, autorii au fost elevi, iar în 22 cazuri victime ale acestor infracțiuni au fost elevi”, se arată în comunicatul ATOP Vrancea.
Un caz concret este cel de la începutul acestui an de la Mărășești. Adrian Ionuț B., și Ionuț N., ambii elevi la Grupul Åžcolar Industrial din Mărășești s-au apucat de afaceri. Nu vă imaginați că băieților le-a venit vreo idee strălucită, demnă de Cartea Recordurilor, ci s-au gândit tot la un lucru necurat care multora dintre noi nici nu ne trece prin cap. Băieții au postat pe un site anunțuri prin care vindeau telefoane mobile, evident…la prețuri extrem de bune. Clienții au căzut în plasa copiilor din Mărășești și au comandat aparatele cu pricina. Le-a venit comanda, s-au dus fericiți la poștă unde au plătit și o taxă pentru a-și ridica coletele iar când au ajuns acasă au avut parte de o mare surpriză. Clienții au găsit în cutiile frumos ambalate… cartofi în loc de telefoane mobile. Adrian Ionuț B. a tras trei astfel de țepe. El a fost descoperit destul de repede și s-a ales cu trei dosare penale. Unul dintre acestea este în lucru la Suceava, unul la Mehedinți și unul la București. Ionuț N. a făcut și el la fel. Deși s-ar putea spune că cei doi au pus la cale împreună afacerea, au acționat separat. La câteva zile de la împlinirea vârstei de 18 ani, băiatul s-a gândit că este suficient cât a trăit pe spatele familiei și a decis să-și ia viața în propriile mâini. Culmea, el nu s-a străduit să facă ceva cu care să se mândrească și să fie dat ca exemplu pozitiv ci….  s-a apucat tot de vândut telefoane sub formă de cartof! A trimis unui elev din Harghita un astfel de „telefon” și evident că i s-a întocmit dosar penal.
Potrivit ATOP, cu prilejul activităților preventive organizate în zona unităților de învățământ,  au fost depistați 764 elevi care absentau de la orele de curs. De asemenea, au fost desfășurate activități de prevenire și combatere a consumului de produse etnobotanice, organizându-se întâlniri cu elevii și cu psihologii instituțiilor de învățământ.
Astfel, în zona unităților de învățământ și în zona adiacentă acestora au fost efectuate activități specifice, concretizate în 546 patrulări și au fost organizate 26 acțiuni și 207 ședințe de prevenire și instruire a elevilor.

Mai multe infracțiuni la regimul silvic

În luna mai, efectivele de ordine publică au organizat și executat 222 acțiuni cu efective lărgite, 1.766 controale directe, ocazie cu care au fost descoperite 146 infracțiuni, 128 dintre acestea fiind în flagrant. Luna trecută 186 polițiști, jandarmi și polițiști comunitari au asigurat măsurile de ordine cu ocazia celor 64 adunări publice, din care un pichet de protest, 14 manifestări culturale, 15 manifestări religioase și 33 manifestări sportive. Totodată, polițiștii au intervenit în aplanarea a 215 stări conflictuale – 83 intrafamiliale, 22 între grupuri de persoane și 110 din alte motive, izbucnite spontan.
Pe linia combaterii delictelor silvice, IPJ Vrancea a organizat și desfășurat acțiuni și controale în sistem integrat cu IJJ Vrancea, Direcția Silvică și ITRSV, înregistrându-se 47 infracțiuni – 6 ocupări fără drept a unor suprafețe din fondul forestier, 24 tăieri ilegale de arbori și 17 furturi de arbori. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 243 metri cubi material lemnos. Totodată, au continuat și luna trecută activitățile din cadrul proiectului de Security Marketing pentru prevenirea cerșetoriei «Să-i ajutăm să nu mai cerșească». Acțiunile desfășurate au dus la depistarea a 86 vagabonzi și cerșetori, 62 dintre aceștia fiind sancționați contravențional, 18 predați familiilor și 6 internați în Centrul de primire a minorului delincvent. Tot în luna mai au fost organizate și alegerile anticipate pentru funcția de primar al comunei Tulnici, efectivele IPJ Vrancea asigurând un climat propice desfășurării în condiții de siguranță a campaniei electorale și a alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?