Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ploi torenţiale, vânt şi inundaţii


După trei zile de caniculă, vin ploile. Cel puțin asta anunță meteorologii, care au emis o avertizare meteo de Cod Portocaliu, valabilă până astăzi. Fenomenele vizate sunt ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, dar și o răcire accentuată a vremii.
Potrivit ANM, în intervalul menționat, vremea va deveni instabilă în toate regiunile. Vor fi averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 litri pe metru pătrat și izolat 70 litri pe metru pătrat. Vântul se va intensifica și trecător va avea aspect de vijelie. În prima parte a intervalului, regiunile cele mai afectate sunt cele din nord-vestul, nordul și centrul țării, precum și zona montană, apoi cele din jumătatea de est. Meteorologii mai spun că în cursul zilei de astăzi, vremea se va răci accentuat în întreaga țară.
De asemenea, și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cu privire la posibilele inundații care pot apărea în intervalul 24 – 26 iunie. „Se instituie Cod galben începând cu data de 24 iunie, ora 18,00, pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (din județele Maramureș și Satu Mare), pe Crasna și Barcăul superior (în județele Sălaj și Satu Mare) și, începând de sâmbătă de la ora 3,00, în bazinele superioare și mijlocii ale râurilor Olt (în județele Harghita, Covasna și Brașov), Suceava și Moldova (în județul Suceava), Bistrița (în județele Suceava și Neamț), Trotuș (în județele Harghita și Bacău), Putna (în Vrancea), și Bârlad (în județele Iași, Vaslui și Galați)”, spun specialiștii. În Vrancea, comitetele locale pentru situații de urgență au obligația să urmărească cu toată atenția evoluția fenomenelor meteorologice, la nivelul localităților, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor eventuale situații deosebite. De asemenea, a fost dispusă asigurarea continuității în furnizarea utilităților către populație, urmând ca echipele de intervenție specializate să acționeze operativ pentru remedierea eventualelor avarii.
În documentul citat se mai menționează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor enumerate și pe cursurile de apă necadastrate.
„În intervalul avertizării, aceste fenomene se pot produce izolat și pe alte râuri mici din zona de munte, din alte bazine hidrografice. Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice”, au arătat hidrologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?