Teiul este un arbore ce renaște în fiecare vară în regiunile cu climat temperat, implicit pe teritoriul țării noastre, împrospătând grădinile și aleile parcurilor cu balsamul florilor gălbui. Potrivit unei credințe din evul mediu, tinerii erau datori să își mărturisească dragostea și să își jure credința veșnică la umbra unui tei, fiindcă acesta era arborele care îi determina să mărturisească adevărul. Mult mai târziu, poetul romantic Mihai Eminescu îl pomenea în versurile sale nemuritoare din „Mai am un singur dor”: Pătrunză talanga/ Al serii rece vânt,/ Deasupra-mi teiul sfânt/ Să-și scuture creanga.
Virtuțile terapeutice ale teiului au ieșit la lumină din cele mai vechi timpuri, fapt deloc neașteptat dacă gândim la proprietățile odorante care îl mențin și astăzi în fruntea celor mai populare remedii. Mierea din flori de tei a devenit și ea înaintea altora, un produs la mare căutare pe toate meridianele. Nu este la îndemâna oricui să-și prescrie medicamente pentru o boală de orice natură, însă oricine știe în caz de răceală, gripă sau guturai că trebuie să se „doftoricească” cu ceai de tei.
Teiul are efect calmant, emolient (combate starea de uscăciune a mucoaselor), sedativ, antispastic, expectorant și sudorific. Medicina modernă a descoperit însă că potențialul plantei este mult mai mare decât s-a știut până acum.
Ceaiul de tei este un remediu eficient și în dureri de cap, dureri abdominale, indigestie și febră musculară, iar mai nou este întrebuințat în cosmetică. Grație efectelor sedative, este indicat în insomnie, stări de nervozitate și suprasolicitare intelectuală, ocazio-nate deseori de examene ori de alte evenimente importante din viața noastră. În mod surprinzător, ceaiul de tei consumat în exces nu sti-mulează somnul, ci contribuie la instalarea insomniei. Din acest motiv nu trebuie să beți mai mult de 3 căni/zi și să evitați infuziile prea concentrate. Florile de tei se recoltează pe vreme însorită la o zi sau două după ploaie. Se pun la uscat într-o cameră uscată, bine aerisită, și se păstrează în săculeți de pânză pentru a fi utilizate la nevoie în orice perioadă a anului.