Fosforul este o substanță foarte importantă, care este extrasă de către organismul nostru din alimentele consumate. Acesta are grijă, împreună cu calciul, de sănătatea oaselor și a dinților. Pe lângă acest lucru, substanța joacă un rol foarte important în menținerea energiei și întărește pereții celulelor. Doza de fosfor de care corpul are nevoie zilnic este de aproximativ 700 mg. Aceasta se regăsește în următoarele alimente:
– 55 g târâțe de grâu
– 120 g soia
– 120 g gouda (30% grăsime)
– 160 g sardine în ulei
– 170 g linte
– 180 g fasole albă
– 350 g pâine
– 390 g friptură de porc
– 760 g iaurt (3,5% grăsime)
– 1400 g gulii
Aproape orice aliment conține fosfor într-o oarecare măsură, de aceea rar se întâmplă să existe probleme din cauza lipsei acestei substanțe, mai ales dacă alimentația zilnică corespunde unei vieți sănătoase.
Acidul fosforic este des utilizat în industria alimentară. Astfel, acesta servește, spre exemplu, drept antioxidant sau conservant. Băuturile răcoritoare, acidulate, conțin o doză relativ mare de fosfor. Așa se întâmplă și în cazul alimentelor co-lorate sau al dulciurilor, precum ursuleții.
În combinație cu benzoatul de sodiu, fosforul duce la hiperactivitate în cazul celor mici.