Morcovul este o plantă leguminoasă din familia umbeliferelor, intens folosită în bucătăria tradițională românească, ce se remarcă printr-un gust plăcut și calități nutritive deosebite. Într-o măsură mai mare chiar decât adulții, cei mici trebuie să profite de substanțele active din morcovi pentru a fi sănătoși, fie consumându-i cruzi fie sub formă de suc obținut în casă. Hipocrat, părintele medicinei moderne spunea odinioară discipolilor săi: să faceți din fiecare aliment un medicament!
La fiecare 100 grame consumate organismul câștigă în medie 7,6 g carbohidrați, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grăsime, 30 miligrame de calciu și 0,6 miligrame de fier. De asemenea, morcovul este o bună sursă de fibre, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, biotină, potasiu și tiamină. Deficitul de vitamina A, care declanșează de regulă carențe ale vederii, poate fi eliminată respectând principiul simplu al alimentației variate. Printre altele, trebuie să includă obligatoriu și acest produs. Ceea ce face însă morcovul cu adevărat special este prezența beta carotenului, pigmentul portocaliu cu proprietăți antioxidante care previne degenerarea celulelor. Cercetările au demonstrat că persoanele cu lipsă de beta-caroten au prezentat un risc de două ori mai mare în apariția cancerului. Se cuvine să precizăm că cea mai recomandată modalitate de a consuma morcovi este prepararea lor sub fomă de suc ( de la care nu se înlătură pulpa). Åi încă un mic secret culinar care v-ar putea fi de folos: pentru o absorbție rapidă și corespunzătoare, adăugați în paharul cu suc o picătură de ulei de măsline.