Absolvenții de liceu nu se înghesuie să obțină carnetul de șomer. Cu toate că aproape 2.000 de tineri nu au trecut examenul de Bacalaureat, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea nu înregistrează un aflux la înregistrarea actelor pentru șomaj. Din păcate, pentru tineri indemnizația de șomaj a fost redusă la jumătate din indicatorul social, adică la 250 de lei lunar.
Tinerii care nu au absolvit „examenul maturității” ar putea îngroșa rândurile șomerilor din Vrancea. Astfel, mare parte dintre cei 1.877 de elevi care au scăpat de pe băncile liceelor din Vrancea vor fi înregistrați la AJOFM și numărați ca șomeri dacă nu urmează cursurile unei forme superioare de învățământ. Cu sau fără diplomă de Bacalaureat, tinerii își pot depune documentele la Forțele de Muncă, în vederea obținerii unui loc de muncă sau a indemnizației de șomaj. Cu toate că mulți elevi nu au reușit să obțină cel puțin media 6 pentru promovarea examenului de Bacalaureat, până în prezent, AJOFM nu a înregistrat cereri din partea lor. „De la data de 8 iulie 2011, niciun tânăr absolvent nu a făcut cerere pentru acordarea indemnizației de șomaj”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al AJOFM, Daniela Brihoianu.
Pentru ca tinerii să beneficieze totuși de un ajutor material, Forțele de Muncă i-au informat și consiliat în cola-borare cu Inspectoratul Județean Åcolar Vrancea. „AJOFM derulează anual, în colaborare cu ISJ Vrancea, programul de informare și consiliere privind cariera «De la școală la viața profesională, spre carieră», printr-o serie de acțiuni de informare și consiliere a elevilor din anii terminali de studii”, arată purtătorul de cuvânt al instituției.
Ajutorul de șomaj a fost înjumătățit
Guvernul nu s-a abținut de la tăieri nici măcar în privința șomajului pentru tinerii absolvenți. Dacă anul trecut legea prevedea ca indemnizația de șomaj pentru tineri să fie jumătate din salariul minim pe economie, care este de 670 de lei, la finele lui 2010, Guvernul a decis calcularea a 50% din indicatorul social de referință, care este de 500 de lei. Astfel, tinerii absolvenți au pierdut timp de jumătate de an câte 85 de lei pe lună. Totuși, tinerii absolvenți au parte și de o serie de „faci-lități”. Astfel, aceștia se pot înregistra ca șomeri cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pot beneficia de cursuri de calificare profesională, iar în cazul în care se încadrează în câmpul muncii, beneficiază de o indemnizație de 500 lei.
Absolvenții din această promoție, care vor să beneficieze de banii de șomaj, sunt obli-gați să se înregistreze la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. Dreptul la indemnizația de șomaj se deschide după expirarea celor 60 de zile, pentru persoanele înre-gistrate, la solicitarea acestora. Indemnizația se acordă pe o perioadă de maxim șase luni. În vederea înregistrării, tinerii trebuie să depună la AJOFM cartea de identitate în original și copie, act de studii sau adeverință în original și copie, certificat de căsătorie (dacă este cazul) în original și copie și o adeverință medicală cu specificația „Apt pentru muncă” sau cu eventuale restricții medicale.