Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Târgul de Sfântul Ilie, între tradiţie şi modernism


Târgul de Sfântul Ilie de la Dumitrești care se ține, anual, pe 20 iulie capătă tot mai multe accente moderne odată cu trecerea anilor. Organizat pe terenul de fotbal din centrul comunei, târgul din acest an a adunat deopotrivă copiii, tinerii, dar și pe cei mai în vârstă care își aduc aminte de vremurile când „era hora cât stadionul”. Tradițiile dispar câte puțin în fiecare an, iar pe locul unde flăcăii și fetele de altădată jucau hora în opinci, și-au făcut apariția tarabagii cu papuci și tot felul de acareturi.  

Organizat de Primăria din Dumitrești în colaborare cu Căminul Cultural, târgul și-a deschis porțile încă de la primele ore ale dimineții. Soarele puternic și căldura insuportabilă i-au determinat pe o parte din localnici să stea acasă la răcoare însă după amiază a început să se adune lumea. Care mai de care se plimbau printre tarabe pentru a-și cumpăra bunurile dorite. Unii voiau papuci, alții haine de îmbrăcat, o parte se răco-reau cu o bere de la gheață și un mic pe grătar, iar cei mici căutau tonetele cu înghețată și suc, dar și toboganele gonflabile pe care să alunece fără să se mai oprească dacă ar putea. Sfârlezele de copii alergau cât îi țineau picioarele de la un capăt la altul al târgului, căutând jucări, ochelari de soare, vată pe băț. Gospodarii veniți cu gândul de a-și mai face rost de câte ceva ce le-ar fi de trebuință se uitau atent la chinezăriile de pe mese, nu de alta, dar nu cumva să dea banii vreun produs gata defect. „Eu zic că încă mai e bine că se păstrează acest târg deoarece vine omul și își mai cumpără ce are nevoie prin gospodărie. Nu sunt lucruri prea bune, că se strică repede, dar îți faci     treaba cu ele. M-am uitat de-o coasă, dar e cam scumpă al naibii. Am luat și niște teniși pentru babă că avem nevoie acum la strâns fânul și mă pregătesc să pun traista pe băț și să o iau la sănătoasa, că e de mers până la mine acasă”, a spus Nea Radu de la Lăstuni.

Târgul de odinioară își pierde din tradiție

Mulți dintre localnicii veniți la târg spun că nu mai e ce a fost odată și că lumea este într-o schimbare prea rapidă. În timp ce tinerii se bucură de mo-dernismele care au schimbat fața târgului de la Dumitrești, cei în vârstă regretă că tradițiile dispar de la un an la altul. Ei își aduc aminte cu nostalgie de vremurile când jucau hora și sârba pe terenul de fotbal din centrul comunei, obiceiuri care au dispărut odată cu trecerea anilor. Un bătrânel de 73 de ani spune că dacă nu vor fi păstrate vechile obiceiuri din bătrâni vom ajunge să ne pierdem și rădăcinile strămoșești. Dacă fanfara lui Epure de la Topliceni suna adunarea fetelor și flăcăilor de pe dealurile celor 16 sate cât are comuna, astăzi muzica e una comercială și nu „îți mai saltă pașii la jucat”. „Am mai fost la târguri, dar ce este acum e schimbat total. Față de anii trecuți e ceva care nu ne mai face cinste. În anii din urmă era mult mai bine, distracție mult mai mare, cu totul aranjat altfel. Când eram noi tineri se făcea hora satului, era cu fanfară, se scoteau fetele la horă și se plătea pentru dans. Cei care se prindeau în horă dădeau fie câte 5 lei sau 10 lei. Așa era pe atunci. Nu se ținea cont că erau sau nu însurați, toți erau la joc. Se duc și tradițiile acestea. Seara se făcea petrecere la restaurant și apoi se mergea la bal care ținea până la 3 dimineața. Eram lume peste tot, nu aveai unde să calci. Fetele nu veneau singure, ci însoțite de mame. Îmi pare rău că datinile după timpuri nu se mai păstrează. Nu erau comercianții ăștia aici. Pe margine erau tiribombe, iar în centrul cânta muzica lui Epure de la Topliceni, de era hora cât stadionul”, a declarat Gheorghe Cocoașă, pensionar, de fel din comuna Dumitrești, dar care locuiește la Topliceni, lângă Râmnicu Sărat. Chiar și tinerii duc dorul tradițiilor care le-au înfrumusețat copilăria. „Nu mai e ce era înainte, acum s-a schimbat tot. Când eram mai mică erau tiribombe și tot felul de lucruri care mai de care mai frumoase. Era fanfara care cânta de te încânta. Încet or să dispară toate tradițiile care ne definesc pe noi ca popor”, a spus Cristina Jumas din Dumitrești, o studentă de 20 de ani.

Discoteca și lăutarii, petrecerea de după târg

Spre seară, lumea a început să se rărească în târgul de la Dumitrești. Tarabagiii își strângeau degrabă mesele, iar un nor negru se abătea dinspre satul Giurcari amenințând pe cei întârziați la o bere. Petrecăreții s-au adunat la Clubul Indigo, unde cânta o trupă de maneliști. Tineri, dar și mai în vârstă     s-au strâns să asculte melodiile orientale, manele, dar și populare mai stilizate. „Este un lucru bun după părerea mea acest gen de distracție. Patronul clubului, domnul Sorin a înțeles că noi tinerii dorim și altceva și ne-a făcut pe plac. A fost muzică frumoasă, cu dedicații, cu un suc sau o bere, totul a fost de nota 10”, a spus Adrian, unul din tinerii care a petrecut alături de lăutari până dimineață. Primarul Sandu Crintea promite pentru duminică, 24 iulie, o zi de excepție, când locuitorii din Dumitrești sunt din nou chemați să petreacă la un suc, o bere și un mic. Nu vor lipsi formațiile de dansuri de pe Valea Râmnicului, dar și cântăreți de muzică populară în adevăratul sens al cuvântului, care vor evolua pe scena din curtea stadionului. Până atunci, oameni buni puteți să mai faceți ceva economie, puneți banul la ciorap sau la chimir și pregătiți-vă să mai uitați de amar.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?