Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Cununie inedită într-o parohie de pe valea Milcovului


O cununie mai puțin obișnuită a avut loc, sâmbătă, într-o parohie de pe valea Milcovului. Un tânăr creștin-ortodox s-a căsătorit cu o tânără adeptă a confesiunii Romano-Catolice. Din perspectivă spirituală, anul 2011 este dedicat de Biserica Ortodoxă Română Sfintelor Taine și, în special, Tainelor Cununiei și Botezului.

Lunile iulie și august constituie momente de revedere a celor dragi, a celor ce lucrează prin străinătate, aflați în căutarea unui bănuț în plus. Timpul petrecut pe locurile natale fiind limitat, ei încearcă să îmbine plăcutul cu utilul: să resimtă relaxarea concediului dar și să mai rezolve câte o problemă medicală, juridică, administrativă sau chiar spirituală. Nu de puține ori ei ajung la Biserică pentru a primi o binecuvântare specială sau pentru a fi părtași Sfintele Taine – în special Tainei Botezului și a Cununiei. Un caz aparte a avut loc, sâmbătă, într-o parohie de pe valea Milcovului, în care s-a desfășurat o Cununie între un creștin-ortodox, Gheorghe Silviu N.Åžtefănescu și o tânără, Eugenia Alexandra Bălan, adeptă a confesiunii Romano-Catolice. Situația a avut de la început o încărcătură fericită deoarece tinerii din timp s-au hotărât să împartă aceeași religie pentru a primi binecuvântarea dumnezeiască în cele mai pozitive auspicii. În această speță, trebuie mențio-nat că Botezul Romano-Catolic este recunoscut de Biserica Ortodoxă. Cu toate acestea, este imperativă întrunirea câtorva condiții pentru ca Taina Cununiei să devină validă: existența binecuvântării din partea Ierarhului locului, cel ce dorește să vină la Ortodoxie trebuie să fie sfătuit și învățat cu privire la noțiunile de credință mai delicate, să primească Taina Mirungerii și să făgăduiască în fața lui Dumnezeu ca pruncii să fie botezați în conformitate cu legea Ortodoxă. În secolul trecut exista chiar o rânduiala specială a trecerii catolicilor la Ortodoxie. Slujba se desfășura în fața ușilor bisericii, unde candida-tul îngenunchea și răspundea la întrebările preotului referitoare la învățătura de credință, dialogul fiind similar cu ,,le-pădările” ce preced astăzi Botezul ortodox. Urmau o serie de rugăciuni, se intra în biserică unde se rostea Crezul ortodox. În cele din urmă, se exprima legământul că se va mărturisi și urmașilor credința ortodoxă pe care ,,o va lăsa fiilor, ca o moștenire nepieritoare”, după care se primea Taina Mirungerii. Astăzi, această rânduială este ieșită din uz, fiind imperativă pri-mirea Mirungerii și obligativitatea ca pruncii să devină ortodocși.
Cununia dintre cei doi tineri poate trezi cu atât mai mult interes cu cât, din perspectivă spirituală, anul 2011 este dedicat de Biserica Ortodoxă Română Sfintelor Taine și, în special, Tainelor Cununiei și Botezului. Desigur, cel mai important aspect este cel al înțelegerii și al concilierii, indiferent de confesiune sau religie. Pacea oferă cele mai rodnice daruri. Iată așadar, o împletire de vieți sub aura binecuvântării divine și o paradigmă pentru toți tinerii care doresc întemeieze o familie binecuvântată de Dumnezeu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?