Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Plafoanele pentru plata chiriilor magistraţilor, modificate


Plafoanele de decontare a chiriei magistraților, dar și a personalului care lucrează în instanțe sau parchete ar putea fi modificate, după ce Ministerul Justiției a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o solicitare în acest sens. Plenul CSM a pus în discuție solicitarea într-una din ședințele de luna acesta și a apreciat că „se impune efectuarea de către toți factorii implicați, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcția Națională Anticorupție, a unei analize a prețului chiriei pe piața imobiliară”.
Tribunalul Vrancea a plătit, în 2010, 65.540 de lei pentru chiriile angajaților care nu au încă o casă și nu au primit locuințe de serviciu. Oficialii instanței ne-au spus că anul acesta, suma alocată pentru aceste chirii va fi mai mică. În 2010 au benefi-ciat de această compensație lunară pentru chirie 11 persoane din cadrul personalului auxiliar de specialitate și doi magistrați. În anul 2011, la acest articol bugetar este prevăzută suma de 59.000 lei.  Plafonul pentru decontarea chiriilor a fost stabilit astfel pentru localitățile din județul Vrancea: Focșani – 205 euro, Panciu – 100 euro și Adjud – 100 euro.
Pe parcursul anului 2010, prin Legea nr.118 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, s-a redus cu 25% compensația lunară pentru chirie. Plata compensației pentru chiria cuvenită judecătorilor și personalului auxi-liar de specialitate este reglementată prin articolul 23 din OUG nr. 27 din 29 martie 2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, „judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și ma-gistrații-asistenți, cărora nu li s-a acordat locuință de serviciu de către ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condițiile articolului 22, la compensarea diferenței dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuință de serviciu, potrivit legii, și chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condițiile legii. Acest drept nu are caracter sala-rial și nu se impozitează.
Compensarea nu se acordă în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II. În situații excepționale, determinate de inexistența unui fond locativ adecvat în localitatea unde își desfășoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuință situată în altă localitate din circumscripția aceluiași tribunal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?