Continuarea reformei în sistemul sanitar, reducerea arie-ratelor statului, creșterea investițiilor, inclusiv prin absorbția fondurilor europene și restructurarea și vânzarea companiilor de stat, reprezintă direcții prioritare pe care România ar trebui să acționeze, afirmă șeful misiunii FMI.
„Prima provocare se regăsește în sistemul sanitar. Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbește sănătatea financiară a sistemului. Aceste resurse puține sunt ineficient cheltuite privându-i pe cei mai nevoiași. Este nevoie de o reformă comprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât și pe cheltuieli”, a spus șeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.
O altă provocare o reprezintă în continuare eliminarea arie-ratelor. „Autoritățile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat și locale și au realizat o inventariere. Acest exercițiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumează peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creșterii”, a adăugat Franks.
Al treilea domeniu de interes este, în opinia FMI, majorarea cheltuielilor cu investițiile pu-blice, rămânând în același timp în limita anvelopei bugetare.
„Obiectivul trebuie să fie impulsioarea absorbției fondurilor UE. Absorbția măcar unei părți ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economică”, a afirmat oficialul FMI.
Cea de-a patra și probabil cea mai dficilă problemă de rezolvat este implementarea de reforme profunde la întreprinderile de stat. „S-au făcut progrese pentru multe întreprinderi de stat. În multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu privatizarea totală sau parțială. Eu aș încuraja Guvernul să fie mai ambițios în acest domeniu”, a continuat Franks.