Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Șah: Performerul Cupei 1 Decembrie, Cristian Eduard Șimon!


Åžahiștii vrânceni au sărbătorit Ziua Națională a României participând la concursurile din cadrul „Cupei 1 Decembrie”, organizată de CSM Focșani 2007, Clubul de Șah Olimp Focșani și Asociația Județeană de Șah Vrancea, cu susținerea DJST Vrancea. Sărbătoarea națională a fost marcată de șahiști prin patru turnee, dintre care trei de șah rapid și unul de șah clasic, două pentru șahiști legitimați și două pentru șahiști nelegitimați.
Itinerarul șahist a început pe 18 noiembrie cu TURNEUL B rezervat șahiștilor legitimați născuți după 1 ianuarie 2007, fără rating internațional și cu rating național de sub 1060. S-a jucat șah clasic, 7 runde, în system elvețian. Pe primele locuri s-au clasat în ordine Alex-Åžtefan Zlata, Yannis-Raphael Grecu, Andrei-Dănuț Neagu, David-Mihai Andrei și Ileana-Veronica Nițu (locul I la fete). S-au mai remarcat Elena Lupu (locul al II-lea la fete), Luca Coroiu, David-Adrian Eșanu, Andrei Nicolau și Alexandra-Nicoleta Pandele (locul al III-lea la fete). O remarcă deosebită trebuie făcută mezinei turneului, Ana-Maria Apostu, singura promovată în această categorie dintre șahiștii născuți după 1 ianuarie 2011, dar care a dat o replică foarte dârză mai experimentaților ei parteneri și care s-a dovedit la notația șahistă mult peste copiii de vârsta ei.
A urmat TURNEUL C rezervat juniorilor mici nelegitimați. S-a jucat în sistem elvețian, șah rapid, 7 runde. Câștigător a fost Rareș-Gabriel Nechita, urmat în ordine de Denis-Ionuț Pilă, Patric-Andrei Făcâlă și Filip-Andrei Toia. La fete primele trei clasate au fost Diana-Maria Gheorghiaș (locul I la fete de 9 ani), Bianca-Maria Beșleagă (locul I la fete de 7 ani) și Antonia Spiridonescu (locul I la fete de 6 ani). S-au mai remarcat la acest turneu, în ordinea locurilor ocupate în clasamentul general, Alexandru-Åžtefan Tiron, Albert-Florin Gafton, Andrei Goleșteanu, Radu-Petru Călugăreanu, Åžtefan Haimana-Munteanu (locul I la băieți de 6 ani), Petru-Andrei Grigore (locul al II-lea la băieți de 6 ani), Irina Constantinescu (locul I la fete născute în 2011), Natalia Muscalu (locul al II-lea la fete născute în 2011), și Teodora Muscalu (loculal III-lea la fete născute în 2011).
Al treilea turneu în ordine cronologică și al patrulea în ordine valorică, TURNEUL D, a fost rezervat șahiștilor nelegitimați începători în curs de inițiere care au început pregătirea la 1 octombrie 2017. Pe primele două locuri s-au clasat în ordine Alexandru Luca și Mihnea Munteanu, urmați la egalitate de puncte de Tudor Avram și Cristian Marin. De reținut că mulți dintre participanții la turneele B, C și D au jucat pentru prima dată într-un concurs.
Turneul recent încheiat, TURNEUL A, ultimul în ordine cronologică din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României și cel mai puternic în ordine valorică, a fost deschis tuturor șahiștilor legitimați din Vrancea și din afara județului, seniori și juniori. S-a jucat șah rapid, sistem elvețian, 7 runde. La acest turneu au participat și cei mai buni dintre șahiștii care participaseră cu o săptămână în urmă la TURNEUL B. Turneul A a fost câștigat de candidatul de maestru Teodor-Cosmin Nedelcu, de la Clubul de Åžah Orizont 64 Brăila. Pe locurile următoare s-au clasat în ordine: Cristian-Eduard Åžimon, Grigore Mălureanu, Dragoș-Cosmin Ion, Mihnea-Iustin Baciu, Åžtefan Dănilă și Sebastian-Åžtefan Ciobanu.
După anul de naștere, cei mai buni trei juniori născuți după 1 ianuarie 2010 au fost David-Mihai Andrei, Luca Coroiu și David-Adrian Eșanu. Dintre șahiștii născuți după 1 ianuarie 2009, cei mai buni au fost în ordine Andrei-Dănuț Neagu, Yannis-Raphael Grecu și Elena Lupu (locul al II-lea la fete). Dintre șahiștii născuți după 1 ianuarie 2008, cei mai buni au fost în ordine Alex-Åžtefan Zlata, Alexandru-Ionuț Borza și Valentin Corbu. Cel mai bun șahist născut în anul 2007, Ileana-Veronica Nițu, a ocupat și locul I la fete în clasamentul general. Dintre seniori cei mai buni patru șahiști au fost în ordine Grigore Mălureanu, Toader Gurguiatu, Mirel Lepădatu și buzoianul Florinel Topală. Premiul pentru cel mai bun șahist peste 60 de ani a fost atribuit lui Gheorghe Toader.
În afara celor mai sus enumerați, de la turneul principal s-au mai remarcat Andrei Cucoaneș, Åžtefan-Ciprian Gherghel și Andrei Nicolau. Performeul acestui turneu, după vârsta, experiența, ratingul și categoria șahistă deținute, poate fi considerat Cristian-Eduard Åžimon, de la CSM Focșani 2007, care s-a clasat la doar jumătate de punct în urma câștigătorului, înaintea unui candidat de maestru (Grigore Mălureanu), a trei șahiști de categoria I (Dragoș-Cosmin Ion, Mirel Lepădatu și Gheorghe Toader) și a altor șahiști de categoria a II-a mai experimentați. Cristi a împlinit 11 ani cu doar două săptămâni înaintea concursului.
Al doilea performer al acestui turneu poate fi considerat Mihnea-Iustin Baciu care, la 11 ani, face parte dintr-un grup de juniori de 11 – 14 ani între care există o concurență palpitantă, frumoasă și benefică afirmării și consacrării. Al treilea performer poate fi considerat Andrei-Dănuț Neagu care a reușit cel mai bun punctaj dintre șahiștii născuți în 2009 și s-a clasat în final înaintea a doi seniori și a mai multor șahiști mai mari. 
Să notăm și performanța lui Alex-Åžtefan Zlata. La categoria lui de vârstă, U10, sunt doi șahiști care s-au detașat: Alexandru-Ionuț Borza cu rating international 1179 și Valentin Corbu cu rating international 1116. Al treilea în ierarhia acestei categorii de vârstă, Alex-Åžtefan Zlata, a reușit să termine la acest concurs primul și să răstoarne calculul hârtiei. Åži din acest motiv este așa de frumos șahul.
Tot o performanță o putem considera și prestația lui David-Mihai Andrei care, la șahiștii născuți în anul 2010, de foarte multe luni s-a instalat pe primul loc și nu-l mai scapă din mâini, cu fiecare turneu, inclusiv acesta, el consolidându-și cu autoritate poziția.
Ce au în comun toți acești cinci performeri? Toți sunt foarte pasionați de șah și acordă o deosebită atenție pregătirii. Toți dau dovadă de multă responsabilitate, tărie de caracter, seriozitate și abnegație. Cu excepția lui Alex Zlata, toți au început pregătirea cu deschizătorul de drumuri Anton Soare și apoi au ajuns pe cele mai bune mâini: ale lui Mihai Strâmbu, Aurelian Grigore și Cătălin Pătrașcu. Åži, poate cel mai important lucru, toți beneficiază de un sprijin deosebit din partea familiei.

de Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?