Strugurii, prin conținutul ridicat de antioxidanți, sunt soluția pentru o sănătate de fier, un pahar cu suc de struguri pe zi putând înlocui paharul cu vin roșu recomandat tot zilnic, potrivit unui comunicat.
Strugurii, în special cei roșii, conțin resveratrol – un antioxidant ce are un efect mult mai puternic decât unele vitamine sau decât beta-carotenul în întărirea organismului și lupta împotrivă bolilor. Resveratrolul este unul din cei mai puternici antioxidanți cunoscuți până în momentul de față. Potrivit statisticilor, resveratrolul, este de patru – cinci ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Resveratrolul se găsește, printre altele, în vinul roșu, în afine și în mure. Concentrația de resveratrol nu este egală la același sortiment de struguri. Conținutul de resveratrol diferă în funcție de locul unde strugurii au fost crescuți – zonă cu climat rece sau zonă cu climat cald, dar și de folosirea pesticidelor – fructele organice conțin mai mult resveratrol. Expunerea fructelor la o sursă de căldură duce la reducerea drastică a conținutului de resveratrol. Totodată, nu se recomandă îndepărtarea cojii strugurilor, aceasta conținând cea mai mare cantitate de resveratrol. Cum un pahar de vin roșu pe zi este o sursă ideală de resveratrol, cei care nu consumă această băutură o pot înlocui cu succes cu un pahar de suc natural de struguri.
Pe de altă parte, pentru a beneficia de efectele resveratrolului, consumul de alimente bogate în acest antioxidant nu este suficient. Suplimentele alimentare pe bază de resveratrol sunt indicate atât pentru copii, cât și pentru adulți, ele având indicații terapeutice multiple.