Cele mai multe dintre alimentele din pachețelul de mâncare adus de acasă devin până la ora prânzului atât de calde, fiind păstrate la temperaturi considerate nesigure, încât prezintă riscuri serioase pentru sănătate.
Cei mai mulți dintre părinți consideră că au grijă de copiii lor trimițându-i la școală în fiecare zi cu un pachet de mâncare pentru masa de prânz. Mulți dintre părinți își pregătesc un astfel de pachețel și pentru ei înșiși, pentru prânzul pe care îl vor servi la locurile lor de muncă.
Este însă un astfel de pachețel o alternativă sănătoasă până ajungeți să îl mâncați?
Oamenii de știință care au analizat peste 700 de astfel de pachețele aduse de acasă au descoperit că cele mai multe dintre acestea s-au încălzit atât de mult până la ora prânzului, încât au devenit reale pericole pentru sănătatea persoanelor care urmau să le mănânce. În cadrul primului studiu de acest fel, cercetătorii au inspectat nouă stabilimente preșcolare, în trei ocazii, măsurând temperaturile a sute de sandviciuri, iaurturi și alte alimente perisabile. Ei au fost șocați să constate că 97% dintre alimentele cu carne, 99% dintre produsele lactate și 99% dintre legume erau păstrate la temperaturi considerate nesi-gure. Deși aproape jumătate dintre aceste pachețele cu alimente conțineau câte o pungă cu gheață și 12% erau păstrate în frigidere, din cele 1.361 de alimente testate, doar 22% se aflau la temperaturi considerate si-gure. Studiul, publicat în revista medicală americană Pediatrics, este primul de acest gen care a verificat starea pachețelelor alimentare școlare, cu o oră și jumătate înainte de ora prânzului.
Bacterii periculoase care pot cauza toxiinfecții alimentare, precum E.coli, salmonela și stafilococul auriu, se înmulțesc foarte ușor la temperaturi cuprinse în intervalul 4-60 grade Celsius. Alimentele păstrate în acest interval de tempe-ratură timp de cel puțin două ore trebuie să fie aruncate, afirmă specialiștii de la Centres for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite. Tempe-ratura medie la care au fost păstrate alimentele peri-sabile studiate a fost de 18 grade Celsius, o valoare care se situează în ceea ce specialiștii denumesc „zona de pericol”. Riscul de îmbolnăvire pentru copii este deosebit de mare. Potrivit acestui studiu, copiii în vârstă de până la patru ani suferă de aproape cinci ori mai mult decât adulții din cauza infecțiilor bacteriene cauzate de alimente. Fawaz Almansour, coordonatorul echipei de la University of Texas din Austin, care a realizat acest studiu, a spus: „Este o situație mult mai îngrijorătoare pentru copii decât pentru adulți. Sistemul imunitar al copiilor nu s-a adaptat pentru aceste boli. Acest studiu ar trebui să deschidă ochii oamenilor. Le arată că există o problemă”. Problema este cu atât mai complexă, cu cât adeseori este aproape imposibil să se identifice cu exactitate alimentul specific care a cauzat toxiinfecția alimentară. În orice caz, descoperirea cercetătorilor americani ar trebui să-i facă pe părinți să regândescă modul în care pregătesc pachețelele cu mâncare pentru copiii lor. În mod și mai îngrijorător, cercetătorii din Texas au descope-rit puține dovezi ale faptului că părinții sau institutorii ar lua o serie de măsuri de precauție de bază – de exemplu să se asigure că pachețelele cu mâncare sunt puse în frigider imediat după ce copiii ajung la școală.
Doar o treime din cele nouă centre preșcolare incluse în studiu aveau frigidere și nici chiar profesorii nu „se oboseau” să le folosească.
Printre recomandările formulate de cercetătorii din Texas se numără următoarele:
– evitați să folosiți maioneză, deoarece este un preparat care se alterează foarte repede;
– nu congelați alimente în genți izolate termic, deoarece aceste genți le împiedică să se răcească;
– congelați sucurile și apa, deoarece aceste lichide păstrează alimentele reci și proaspete.
În Marea Britanie se estimează că un milion de persoane suferă anual de toxiinfecții alimentare. Dintre acestea 20.000 de persoane necesită internare, iar 500 își pierd viața.