Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Reţete delicioase“ premiate de Monitorul de Vrancea


Cel mai citit cotidian din județ, „Monitorul de Vrancea”, te provoacă la un nou concurs, cu premii pe măsură. De data aceasta, cea mai iscusită bucătăreasă sau cel mai ingenios bucătar va fi premiat în cadrul concursului „Rețete delicioase”. Primul premiu pus la bătaie este un set de oale din inox, oferit de „Spartacus”. Câștigătorul va fi premiat pe 1 septembrie și nu va fi ales de noi, ci de bucătarii unora dintre cele mai renumite restaurante din Focșani. Este vorba despre Mihai Tudorache, de la Casa Veche, Liliana Zlotea, de la AmaDeus și de Iuliana Andrei, de la Il Piacere. Tot ce trebuie să faci este să decupezi talonul din ziar, care va fi publicat de mâine, să-l completezi cu datele tale și să atașezi rețeta preferată. Le trimiți prin poștă la „Monitorul de Vrancea”, strada Bucegi, numărul 21, Focșani, sau poți să le aduci chiar personal, până pe 31 august, la ora 13.00, iar noi le vom prezenta bucătarilor celor trei restaurante. Lor le revine sarcina de a stabili care este câștigătorul premiului pus în joc, premiu ce va fi acordat pe 1 septembrie.

Fiecare bucătar are secretul lui atunci când gătește pentru străini ori familie. Am stat de vorbă cu fiecare dintre cei trei membri ai juriului, care ne-au destăinuit din tainele muncii lor.
Iuliana Andrei, la cei 51 de ani pe care îi are, este unul dintre bucătarii restaurantului „Il Piacere”, pe care îl puteți găsi în incinta Promenada Mall. Bucătăria italiană este preferata sa, mai ales că 18 ani din viață i-a trăit la Roma. A purtat mereu cu ea, peste tot pe unde a umblat, amintirea bucatelor românești și chiar le-a pregătit apropiaților în zilele libere. Așa a reușit să inventeze rețete românești cu ingrediente… italiene. Ca toate româncele adevărate, s-a născut cu înclinația spre bucătăria tradițională și a știut să „fure” secretele italienilor, pentru a le transpune în rețete noi. „Nu am școală de bucătari. Am învățat totul din viață. Am stat 18 ani în Italia. Ca orice româncă care ajunge pe meleaguri străine, am început de jos, de la spălatul vaselor. Nu am putut niciodată uita rețetele românești și limba maternă. Mi-a fost greu la început. Acum pot să zic că a meritat efortul. După atâția ani petrecuți prin bucătărie, simt după miros când lipsește sarea sau văd din ochi dacă pasta este îndeajuns de fiartă”, ni s-a destăinuit Iuliana. Din 2010 lucrează la restaurantul „Il Piacere”, locul în care își amintește de parfumul Italiei, restaurantul în care mâncarea italiană este le ea acasă și unde ingredientele sunt aduse din peninsulă, tocmai pentru a oferi clientului savoarea însoritei Rome.
Acasă gătește atât rețete italiene, cât și pe cele din bucătăria autohtonă. Iuliana mărturisește că fiecare rețetă are secretul ei, sau ingredientul magic, așa cum îl denumește. Åži ordinea în care acestea sunt puse în oală are o mare importanță , așa că nu oricine poate spune că este „as” în bucătărie. Un bucătar adevărat are nevoie de răbdare, dragoste față de natură și alimente, dar și un strop de suflet pentru cei pe care îi întâmpină cu rețeta sa. „Cât am fost în Italia, sigur că mi-a fost dor de ciorba românească, de sarmale și în timpul liber deseori găteam românește. Pentru orice bucătăreasă, este foarte important ca să respecte rețeta pe care vrea să o pună pe masă. Orice fel de mâncare se face cu suflet. Cea mai mare satisfacție o ai atunci când vezi că omul mănâncă cu plăcere ceea ce ai pregătit și revine. Gătitul nu se face numai cu mâinile, ci și cu inima”, a concluzionat Iuliana Andrei, bucătăreasa restaurantului cu specific italian „Il Piacere”. Cu siguranță că femeia, care și-a petrecut departe de țară tinerețea, va pune mare accent pe rețetele tradiționale, pe ingredientele naturale și pe gustul autentic, fie el din bucătăria internațională sau românească.
 
Liliana Zlotea așteaptă noutăți

Liliana Zlotea are 44 de ani, este din Focșani și este șefa bucătăriei de la Restaurantul AmaDeus. După cei 15 ani de practică prin bucătăriile mai multor restaurante, spune că ar vrea ca gospodinele care vor trimite rețete la concursul nostru „Rețete delicioase”, să vină cu noutăți. „Oricine știe să facă o ciorbă sau o tocăniță. Românul este mai greu de învățat să mănânce sofisticat. În general, la noi trebuie farfuria cât mai plină, asta contează. În bucătărie ai în fiecare zi de învățat. Dulciurile sunt preferatele mele. Tortul meu preferat este cel de mere cu cremă de zahăr ars”, ne-a spus Liliana. Bucătăreasa vorbește foarte frumos despre colegii săi, pe care îi respectă. Nu este adepta concepției că cei mai buni bucătari sunt bărbații, însă nici nu o contestă. „Se poate ca bărbații să aibă mai dezvoltate papilele gustative. La capitolul gospodărire și curățenie, în bucătărie bărbații sunt un dezastru”, a adăugat bucătăreasa.
Chiar dacă nu ne-a spus asta cu subiect și predicat, se vede treaba că Iulianei îi plac provocările. Dorește să guste rețete noi sau chiar combinații între unele mai vechi. Iubește preparatele din pește și fructe de mare și declară că pentru a avea succes în bucătărie, totul depinde de cât îți place să gătești. În familie, gătește rar. Cele două fete ale sale abia așteaptă să-i guste mâncarea, însă niciuna nu a vrut să-i calce pe urme. Iuliana este divorțată, pentru că bărbatul său nu a împărtășit cu ea bucuriile vieții de bucătar. „Aș vrea ca gospodinele să vină cu rețete și idei noi și de ce nu, combinații, care să satisfacă pofta de mâncare fină. Aspectul, de asemenea, contează foarte mult. Urez tuturor participanților la concurs mult succes”, ne-a spus bucătarul Zlotea. 

„Gospodinele să vină cu cât mai multe idei de rețete noi”

L-am lăsat la final pe bucătarul Mihai Tudorache, singurul bărbat din juriul nostru. La numai 25 de ani, nu are cum să aibă experința celor două doamne pe care le-am prezentat deja, dar are ambiție. Nici nu este de mirare că deși este tânăr, conduce bucătăria unui restaurant cu prestigiu, cum este Casa Veche. Mulți dintre colegii de bucătărie sunt mai în vârstă, dar asta nu îl face mai puțin respectat. Prin mâinile sale dibace trec zi de zi, fel de fel de bunătăți. La Casa Veche este bucătar de vreo patru ani, timp în care a învățat că preferatul românilor rămâne grătarul. Acasă nu mai are timp să gătească, poate doar din când în când, atunci când vrea să-și uimească soția. „Sunt originar din județul Buzău, dar lucrez la Casa Veche de vreo trei ani și jumătate. Am terminat cursurile unei școli pentru bucătari. Îmi place să gătesc preparate din pește sau carne de vită. Mă pricep atât la rețete din bucătăria românească, dar și cea internațională. Sigur că venim în fața clienților și cu rețete de prăjituri delicioase, cum ar fi prăjitura casei, făcută după o rețetă cu totul specială sau tiramisu”, mărturisește Mihai. Tânărul bucătar spune că se poate prepara o rețetă aproape cu orice ingrediente și că atunci când unul dintre ele nu se găsește prin bucătărie, poate fi foarte bine înlocuit cu un altul. E nevoie de un strop de inventivitate și imaginație. Iubește rețetele noi și așteaptă de la participanții concursului nostru să fie cât mai inspirați în alegerea ingredientelor, dar și a aspectului pe care îl va avea felul de mâncare cu care se vor prezenta în concurs. „Aștept rețete gustoase, dar și care să aibă un aspect plăcut, comercial. Sigur că fiecare bucătar are secretul său în bucătărie și sper ca gospodinele să vină cu cât mai multe idei de rețete noi, care să ne încânte papilele gustative”, a adăugat Mihai. Pentru a fi pe placul tânărului bucătar, cu simțuri gustative și olfactive foarte bine dezvoltate, e nevoie de condimente bine alese, ingrediente proaspete, cu parfum delicios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?