Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Regele Mihai și regina Ana au fost în urmă cu 13 ani la Mărășești. Majestatea Sa a devenit cetăţean de onoare al oraşului


Regele Mihai I și regina Ana au participat, pe 7 noiembrie 2004,  la festivitãțile organizate la Mãrãșești cu ocazia sãrbãtoririi Patronului Spiritual al orașului, Arhanghelul Mihail. Fostul monarh al României a fost întâmpinat de prefectul de atunci Cãtãlin Vrabie, primarul de la acea vreme, Emilian Brașov, alãturi de care s-au aflat reprezentanți ai veteranilor care au luptat în al Doilea Rãzboi Mondial. Prefectul le-a transmis atunci membrilor Casei regale salutul administrației județene și al vrâncenilor. „Mãrãșeștiul a fost un câmp de bãtãlie și de onoare a românilor. Este cunoscut faptul cã mulți dintre românii noștri s-au jertfit aici pentru ca România sã fie astãzi un stat independent, suveran și este o cinste ca astãzi, dumneavoastrã, ca reprezentant al Casei Regale a României, sã fiți printre cetãțenii acestui oraș”, a declarat atunci prefectul Cãtãlin Vrabie.

    Regele Mihai I și regina Ana au fost prezezenți la inaugurarea Muzeului Veteranului Român de la Mãrãșești. Regele a primit din partea Primãriei titlul de cetãțean de onoare al orașului-erou Mãrãșești. Vizitarea Mausoleului Eroilor Neamului de cãtre membrii Casei regale a constituit ultimul punct al programului. Regina Ana a depus coroane de flori la mormântul Mãriucãi Zaharia, eroina de 8 ani a luptelor de la Mãrãșești, și la osuarul generalului Eremia Grigorescu, comandantul armatei române în Primul Rãzboi Mondial. În discursul sãu, regele Mihai I a arãtat cã dupã ultimii zeci de ani de comunism, Europa „poate celebra adevãratele sale tradiții, fãrã nici un fel de falsificare istoricã”. Regele Mihai I a arãtat cã Mãrãșeștiul este orașul în care s-a nãscut România unitã și locul unde trebuie proclamat începutul unei noi Românii. „Aș vrea sã salut astãzi eforturile voastre de a comemora aceste eroice momente și de a le pãstra vii în amintire pentru generațiile viitoare. Când bunicul meu și bunica mea s-au întors la București în fruntea armatei noastre victorioase, pentru a proclama o Românie unitã, la sfârșitul Primului Rãzboi Mondial, Regele Ferdinand s-a adresat Parlamentului spunând cã unitatea noastrã naționalã se datoreazã fiecãrui român, fiecãrui tânãr țãran care a luptat, uneori chiar fãrã armã sau echipament militar. Aici este locul unde s-a nãscut România unitã, locul unde ar trebui sã proclamãm astãzi începutul unei noi Românii, un stat al independenței, prosperitãții și pãcii în lume, cu drepturi depline într-o nouã Europã, a spus regele Mihai I, pe 7 noiembrie 2004, la Mărășești. Monitorul de Vrancea a fost prezent la acest eveniment, despre care a relatat și de la care a publicat fotografii în ediția din 8 noiembrie 2004.
    Fotografii inedite din timpul vizitei Regelui Mihai la Marășești au fost făcute publice pe facebook de Mona Brașov, soția fostului primar al orașului Mărășești. Contactat de reporterii noștri, fostul primar Emilian Brașov își amintește la nivel de detaliu întâlnirea cu Majestatea Sa, Regele Mihai I. „Eram primar, iar în anul 2004 l-am invitat să îi oferim titlul de cetățean de onoare al orașului Mărășești, dar și pentru a participa la inaugurarea primul muzeu al veteranilor de război din România. A acceptat cu mare plăcere invitația noastră. Am avut plăcerea deosebită să îl întâmpin împreună cu prefectul de atunci, Cătălin Vrabie. Împreună cu Majestatea Sa am inaugurat muzeul, a semnat în cartea de onoare, după care i-am înmânat titlul de cetățean de onoare al orașului Mărășești”, își amintește fostul primar Emilian Brașov.
    Acesta a precizat că Regele Mihai era un român adevărat, interesat de tot ce însemna România și problemele oamenilor, un rege care, chiar dacă a stat foarte mulți ani în exil, își iubea poporul. „Majestatea Sa, Regele Mihai era un om deosebit, cu o educație aleasă, foarte serios și tot timpul interesat de soarta României, de problemele cu care se confruntau românii. Am simțit atunci cât de mult îi iubește pe români. Era fericit că a participat la inuagurarea primul muzeu al veteranilor de război din România și că cineva se gândise în acest mod la veteranii de război, de care era foarte atașat. Era foarte fericit că l-a întâlnit pe generalul în retragere Nechita, participant la cel de-al Doilea Război Mondial și cu care se cunoștea din tinerețe. Regele Mihai I a donat muzeului o medalie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a precizat Emilian Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?