Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Liceul Pedagogic Focșani, executat silit de o învățătoare pensionară


Un fost cadru didactic al Liceului Pedagogic Spiru Haret Focșani a fost nevoit să execute silit unitatea de învățământ la care a lucrat, pentru a intra în posesia unui premiu primit prin hotărâre judecătorească definitivă. Este vorba de o fostă învățătoare, care a primit Diploma „Gheorghe Lazăr” pentru întreaga activitate didactică, distincție însoțită și de o recompensă financiară. Deși ar fi trebuit să fie recompensată, aceasta nu a primit banii cuveniți decât după ce instanța de judecată a incuviințat executarea silită.
Învățătoarea, care între timp s-a pensionat, a încercat să intre în posesia banilor, dar s-a lovit de refuzul reprezentanților liceului. Deși aflați în fața unei hotărâri judecătorești definitive, aceștia au refuzat să plătească pe motiv că este deja pensionară. „Admite cererea (…) încuviințează executarea silită a titlului executoriu: Sentința civilă nr. 209/15.10.2013 pronunțată de Curtea de Apel Galați (…) și Ordinul de punere în executare, împotriva debitoarei LICEUL PEDAGOGIC „SPIRU HARET” FOCÅžANI, la cererea creditoarei N(…) R(…) (…). Executarea silită se va face în toate modalitățile de executare prevăzute de lege. (…) Fără cale de atac”, a decis Judecătoria Focșani.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Liceului Pedagogic, fostului cadru didactic i s-au dat toate drepturile cuvenite abia luna trecută, după ce Judecătoria Focșani a admis cererea de executare silită. „Doamna a primit pe 6 noiembrie 2017 toate drepturile cuvenite, calculate la rata inflației”, ne-a comunicat conducerea unității de învățământ.
Președintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu, sindicatul care de altfel a și inițiat procesele pentru câștigarea acestor distincții, ne-a spus că doar învățătoarea de la Pedagogic nu a intrat în posesia sumelor câștigate încă de anul trecut, restul instituțiilor de învățământ din județ punând în aplicare imediat decizia instanței. Neaplicarea hotărârii Curții de Apel Galați încă din vara anului trecut a fost motivată de reprezentanții Liceului Pedagogic prin faptul că fostul cadru didactic a obținut distincția după pensionare și nu ar mai trebuit să beneficieze de ea. Asta în condițiile în care distincția a fost obținută cu respectarea prevederilor legale de la vremea acordării, fapt constatat de instanțele de judecată.
Precizăm faptul că Diploma Gheorghe Lazăr clasa I se acordă pentru merite în dezvoltarea curriculumului și/sau managementului educațional, cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I și care au primit calificative de foarte bine, au demonstrat preocupări cu relevanță în activitatea didactică, dețin cel puțin un premiu/ o mențiune la faza internațională cu elevii participanți la olimpiade, concursuri școlare ori competiții sportive/ artistice și/sau un premiu la faza națională cu elevii participanți la olimpiade, concursuri școlare sau competiții sportive/artistice.
114 dascăli vrânceni au primit distincțiile „Gheorghe Lazăr” și „Diploma de excelență”, în anul 2009, printre care și învățătoarea de la Liceul Pedagogic. Cum ministrul Educației de la acea vreme nu semnase lista beneficiarilor, SLI a acționat în judecată, iar instanța a dispus ca toate persoanele să fie recompensate. Procesul a durat 3 ani, fiind câștigat la Înalta Curte.
Diploma Gheorghe Lazăr clasa I este însoțită de un premiu, a cărui valoare este de 20% din suma salariilor de bază primite în ultimele 12 luni anterioare datei semnării ordinului de acordare a distincțiilor. Asta însemantă că învățătoarea de la Pedagogic a încasat doar câteva sute de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?