Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Plante care tratează sindromul de malabsorbţie


Sindromul de malabsorbție este definit ca o modificare a capacității intestinului de a absorbi în mod adecvat vitamine, minerale și alte elemente nutritive din alimentele cu care ne hrănim. Cu toate că dieta unei persoane poate fi adecvată, un individ cu malabsorbție poate dezvolta deficiente nutriționale diferite. Acestea pot fi și rezultatul unei digestii depreciate, cauzate de tulburări de absorbție a nutrienților în sânge la nivelul tractului digestiv (în special la intestinul subțire). Pentru cei care suferă de sindromul de malabsorbție, deficiențele nutriționale vor fi prezente oricât de bună ar fi dieta acestora sau oricâte suplimente alimentare ar consuma. Simptomele comune sunt: constipație sau deranjamente stomacale, piele uscată, oboseală, dificultăți mentale precum depresie sau incapacitate de concentrare, crampe musculare și/sau slăbiciune, sindrom premenstrual, subțiere a părului, incapacitate de creștere normală, scădere inexplicabilă a greutății, dificultăți vizuale (mai ales pe timp de noapte), disconfort abdominal. Cele mai des întâlnite simptome tipice sunt o combinație între anemie, deranjamente stomacale și pierdere în greutate.
 
De la ce provine acest sindrom de malabsorbție?
Factorii care pot contribui la digestia depreciată sunt lipsă de niveluri adecvate de enzime digestive și alergii alimentare. Mai mult, cauza acestor deficiente de natură nutriționala se regăsește și în digerarea necorespunzătoare a alimentelor. Fermenții alimentari de la nivelul tractului intestinal, care sunt nedigerati, conduc la gaze, balonare, disconfort și dureri abdominale. Există, de asemenea, și o altă problemă ce duce la acest sindrom – respectiv alimentele care nu sunt digerate într-un mod corect, deoarece pot fi împiedicate elementele nutritive de la a fi preluate de către fluxul sanguin și folosite pentru hrănirea țesuturilor organismului. Alți factori ce contribuie la o funcționare defectuoasă sunt: un regim alimentar sărac, mucusul în exces care acoperă mucoasa intestinală, un dezechilibru în flora bacteriană intestinală, boli precum cancer sau SIDA.

Sunt cunoscute și remedii naturale în tratamentul sindromului de malabsorbție și anume:
– o dietă bogată în glucide complexe și cu un conținut scăzut de grăsimi; sunt indicate: orezul brun, fulgii de ovăz și legumele aburite;
– planta de Aloe vera și menta s-au dovedit și ele foarte folositoare;
– lucerna, rădăcina de păpădie, semințele de fenicul, ghimbirul, urzica; toate acestea sunt bogate în minerale și pot oferi organismului un impuls pentru absorbția nutrienților;
– consumul des de papaya și ananas în stare proaspătă. Chiar și semințele de papaya sunt benefice (4-6 semințe după meșe).
– piperul negru, deoarece acesta ajută la îmbunătățirea digestiei și absorbției substanțelor nutritive;
Este de preferat a se evita carnea sau produsele din carne, pentru că sunt greu de digerat. Până la vindecarea completă, nu se recomanda consumul produselor din grâu. De asemenea, nu se recomanda nici uleiul mineral sau alimentele cu efect laxativ. Este necesară și o monitorizare atentă în procesul de prevenire a bolilor suplimentare datorate deficiențelor nutriționale. Răbdarea și o atitudine pozitivă trebuie luate în seamă în ceea ce privește acțiunea de control și vindecare a acestei tulburări de malabsorbție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?