Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Oprişan are printre cele mai mici salarii dintre preşedinţii Consiliilor Judeţene


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian  Oprișan, are unul dintre cele mai mici salarii din rândul președinților de consilii județene din România. Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, Marian Oprișan a luat în 2010 un salariu de 4046 lei net, mai mic cu 480 de lei față de salariul luat lunar în 2009. Micșorarea salariului de la 4526 lei net, lunar, în 2009, la 4046 lei lunar în 2010 arată că șeful administrației județene a primit un salariu redus ca majoritatea bugetarilor.  Oprișan are salariul chiar mai mic decât prefecul Ion Oprea, care a avut în 2010 un salariu mediu net lunar de 5.821 lei, conform declarației de avere.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, are unul dintre cele mai mici salarii din rândul președinților de consilii județene din România. Potri-vit unei analize realizate de econtext.ro, Marian Oprișan a luat în 2010 un  salariu de 4046 lei, mai mic cu 480 de lei față de salariul lunar din 2009. Mai exact, Oprișan se află pe locul 31 în topul salariilor obținute de șefii administrațiilor județene din România. De reținut că cel mai mic salariu este încasat de președintele CJ Bistrița Năsăud, care primește lunar 3879 de lei, adică cu numai 167 de lei mai puțin decât președintele CJ Vrancea.
Dacă, în cazul președintelui Consiliului Județean Vrancea, salariul a scăzut, așa cum au scăzut majoritatea salariilor bugetarilor cărora le-au fost reduse salariile cu 25%, există și președinți de consilii județene a căror salarii au crescut în vreme de criză. Astfel, cel mai mare salariu este încasat de către Lokodi Edita, președintele Consiliului Județean din Mureș. Aceasta a câștigat anul trecut un salariu lunar de 7.496 de lei, fiind singurul președinte de consi-liu județean care a obținut un salariu de peste 7.000 de lei. Mai mult, ea a fost pe primul loc la salarii și în 2009, când a obținut un salariu de 7.963 de lei pe lună.
Criza economică mult invocată de guvernanți și tăierile salariale bugetare nu i-au afectat pe toți președinții de consilii județene. Așa se face că, din 41 de președinți de consilii județene, 5 au primit salarii majorate în 2010 față de 2009. Diferența, adică cei 36 de consilii județene au primit în 2010 salarii mai mici ca în 2009.

Salariu mic, investiții mari

Cu toate că salariul lui Oprișan este unul dintre cele mai mici din rândul preșe-dinților de consilii județene, rezultatele obținute de acesta în administrația județului sunt cu mult mai bune decât remunerația. Numai în domeniul proiectelor cu finanțare europeană, Consiliul Județean derulează proiecte în valoare de  260 milioane euro. Cele mai importante proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene sînt „Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, „Modernizare, extindere și dotare Centrul Scolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni”, „Consolidarea, reabilitarea și dotarea cu echipamente didactice a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești”, „Reabilitarea, consolidarea și dotarea Åžcolii din Vidra” și proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de „Vranceaqua”.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că fondurile pentru acest tip de investiții nu sunt alocate de Uniunea Europenă dacă nu există în spate un proiect bine întocmit și care să fii fost declarat eligibil.

Oprea, salariu mai mare decât Oprișan

Salariul primit anul trecut de președintele Consiliului Județean Vrancea este chiar mai mic decât al prefectului județului. Astfel, conform declarației de avere, Ion Oprea a avut în 2010 un salariu mediu net de 5.821 lei. Nu au fost luate în calcul norma de hrană și alte venituri salariale obținute din cursurile prestate la o fundație din municipiu. Salariul primit de prefect este mai mare cu aproape 1.800 de lei față de cel al președintelui Consiliului Județean, deși performanțele nu sunt nici pe departe asemănătoare. De altfel, prefectul Oprea nu s-a remarcat decât prin subordonarea față de interesele PDL-ului. De altfel, atât prefectul Oprea, cât și subprefectul Hornea, au ajuns în funcție cu susținerea PDL și s-au implicat activ în activitatea organizației județene. Cei doi au participat chiar la Consiliul de Coordonare al PDL Vrancea. Cei doi reprezentanți ai Guvernului nu au voie să facă politică și nici să participe la manifestările organizate de un partid politic, nici chiar în situația în care la eveniment participă primul ministru sau șeful statului.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?