Doi dintre voluntarii Crucii Roșii Filiala Vrancea au participat, zilele trecute, la o tabără națională pentru intervenția în caz de dezastre. Cei doi bărbați inimoși care rup din timpul lor pentru a ajuta sufletele aflate la nevoie, ne-au spus că s-au întors de la Slănic Moldova, localitatea unde s-a ținut tabăra, cu mai multe cunoștințe. Ei încurajează și alți tineri să li se alăture și să dea o mână de ajutor celor aflați la necaz.
George Brăteanu și Ionuț Ivanciu sunt de meserie psihologi. Cu atât mai bine pentru cei care ajuns să fie ajutați de cei doi, pentru că pe lângă ajutorul material, băieții știu cel mai bine cum să ofere sprijin moral. George și Ionuț au fost desemnați să reprezinte Crucea Roșie Vrancea la tabăra de anul acesta. „Am participat la diferite seminarii de prim-ajutor, de promovare a igienei într-o tabără de si-nistrați, dar și de asistență psiho-socială, logistică sau telecomunicații. Am învățat și ce trebuie să facem noi în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ambulanță și Jandarmerie în caz de dezastre, dar și ce trebuie să facem concret imediat după ce dezastrul s-a produs. Este vorba despre evaluare, planificare, acordarea de alimente și apă potabilă, dar și a asistenței psihologice. Foarte importantă este și promovarea igienei într-o tabără pentru sinistrați”, ne-a spus George Brătășanu.
Ionuț Ivanciu, care este voluntar al Crucii Roșii din 2006, spune că această activitate îi aduce foarte multe satisfacții. În opinia sa, nu e nevoie de răsplată ca să faci un bine în această lume. „Am participat, în 2007, la o tabără pe dezastre, în Austria. Fiecare eveniment de acest gen este o lecție de viață. Am încercat să interacționăm cu invitații și să simțim pe pielea noastră ce înseamnă dezastrul. Este foarte important în acele momente să știi să formezi un grup care să acorde ajutor și mai ales, să nu existe un leader. În momentul în care reușești să ajuți pe cineva, nu e nevoie de mulțumiri sau de răsplată. Mai devreme sau mai târziu, toți avem nevoie de ajutor. Aici nu se ajunge pentru dragoste de bani, ci pentru dragoste de oameni”, a declarat Ionuț Ivanciu. Cei doi tineri își amintesc de cel mai mare dezastru natural din ultimii ani, respectiv inundațiile din anul 2005, când Crucea Roșie Vrancea, sub coordonarea directorului Rodica Davidan, a fost în primă linie. Voluntarii au rămas în loca-litățile în care apa a lăsat fără case zeci de familii, chiar și după ce alte instituții care au acordat inițial ajutor, s-au retras.
Cei de la Filiala Vrancea a Crucii Roșii și-ar dori mai mulți voluntari ca Ionuț și George, dar și mai multe detașamente. Dacă ar fi posibil, în fiecare comună.