Polițiștii au pus bariere între hoți și deținătorii de valori. Spre deosebire de alte județe din țară, unde hoții au dat spargere după spargere, în Vrancea astfel de fapte sunt foarte rare. Dacă în anii anteriori, polițiștii vrânceni au avut și ei de anchetat câteva cazuri privind furtul unor sume mari de bani, anul acesta situația este mult mai bună. Printre marile jafuri din Vrancea se numără cel de la Metale Internațional, când trei bărbați au atacat casierul firmei și i-au furat o sumă imensă de bani, dar și jaful de la Adjud, din anul 2009. Chiar în această perioadă, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică desfășoară controale pe linia prevenirii unor astfel de fapte.
Persoanele care dețin bunuri și valori însemnate au început să conștientizeze riscul pe care și-l asumă dacă nu-și asigură bunurile. Astfel, în 2011, spre deosebire de anul trecut, numărul celor care și-au montat sisteme antiefracție la sediile socie-tăților comerciale pe care le dețin, este mai mare cu 25%. Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, spune că se fac verificări periodic. „Efectivele structurii de Ordine Publică acționează permanent pe linia prevenirii faptelor antisociale îndreptate împotriva instituțiilor sau persoanelor care dețin și manipulează valori importante. De la începutul anului, au fost desfășurate controale tematice de linia conștientizării administratorilor de societăți pentru a-și asigura cât mai eficient valorile pe care le dețin. Numărul celor care și-au montat sisteme antiefracție este mai mare cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2010”, a afirmat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică.
O singură faptă
Anul acesta, singurul caz nerezolvat este cel al poștăriței, atacate în scara unui bloc. La începutul anului, o angajată a Poștei a fost atacată pe strada Longinescu din Focșani. Femeii i s-au furat câteva mii de lei, în plină stradă. Acesta ar fi singurul caz cu care polițiștii s-au confruntat anul acesta.
O altă problemă nerezolvată de polițiștii vrânceni, cel puțin pentru moment, este cea a scotch-ului amplasat pe la câteva bancomate din Focșani. Polițiștii vrânceni s-au confruntat cu cinci astfel de cazuri. De cele mai multe ori, hoții nu au reușit să ia și banii, pentru că vrâncenii s-au prins de șmecherie și au anunțat poliția înainte de a pleca de la bancomat. „La nivelul județului Vrancea, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Solicităm tuturor celor care dețin bunuri sau valori importante să dea curs solicitărilor venite din partea lucrătorilor de poliție și să-și asigure corespunzător bunurile pe care le dețin. La nivelul IPJ Vrancea, prin compartimentul se profil – Sisteme de securitate, putem asigura sprijin de specialitate pentru stabilirea celor mai bune măsuri de securitate”, a adăugat comisarul șef Marin.
Totodată, în urma discuțiilor purtate cu directorii unităților bancare, s-a reușit și înlocuirea unor bancomate cu probleme, astfel încât, în ultima vreme, cetățenii nu s-au mai plâns că sumele de bani solicitate de la bancomat le rămân în aparat, lipite de scotch-ul pus de hoți.