Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800

Pentru comasarea alegerilor este necesară o lege nouă


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susține că soluția pentru ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele locale nu poate fi decât un nou act normativ care să înglobeze organizarea alegerilor și alocarea de mandate pentru cele două feluri de scrutinuri de tipul unui Cod electoral. Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat, miercuri, Autoritatea Electorală Permanentă consideră că soluția pentru comasarea alegerilor este adoptarea unui nou act normativ și în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanță de urgență a Guvernului.
„Nu credem că poate fi vorba despre o ordonanță de urgență, pentru că nu vedem care ar fi urgența și nu credem că se poate face o modificare de amploarea aceasta la ambele tipuri de legi”, a declarat Muhuleț.

El a precizat că, în opinia AEP, cea mai bună situație ar fi aceea a realizării unui nou act normativ, care să prevadă organizarea în același timp a celor două tipuri de alegeri și pe aceeași infrastructură electorală. Întrebat dacă proiectul de Cod electoral propus de AEP pentru unificarea celor trei tipuri de scrutinuri și a celor trei tipuri de referendum corespunde pro-punerii lansate de PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Marian Muhuleț a răspuns afirmativ.
„Lucrurile trebuie să fie armonizate, dar, dacă te apuci să armonizezi două legi doar pentru anul 2012, mai bine se face una nouă de la un cap la coadă. Avem un proiect de Cod care este deja făcut și se poate discuta pe marginea lui. Acolo sunt prevederi care armonizează toate tipurile de alegeri și referendumurile – varianta pe care noi am înaintat-o partidelor politice parlamentare și am prezentat-o opiniei pu-blice”, a arătat vicepreședintele AEP.

El a menționat că în acest proiect nu s-a propus ca alegerile locale și cele parlamentare să se desfășoare la aceeași dată, dar a subliniat că organizarea alegerilor în pro-punerea Autorității este identică pentru toate tipurile de alegeri. Întrebat dacă va exista timpul necesar pentru adoptarea acestui cod, Marian Muhuleț a arătat că, „dacă există voință politică, există timp”.

În ceea ce privește diferențele existente în prezent în legislația pentru cele două tipuri de scrutine, reprezentantul AEP a dat ca exemplu organizarea, infrastructura și finanțarea. „La alegerile locale, perioada electorală este de 75 de zile, iar la cele parlamentare este de 90 de zile, la alegerile locale bugetul pentru alegeri este asigurat de admi-nistrația locală, iar la cele parlamentare este asigurat de bugetul de stat. La alegerile locale, din birourile electorale fac parte reprezentanții partidelor politice care participă la acest scrutin în localitatea respectivă, la parlamentare fac parte partidele din Parlament și, în limita locurilor disponibile, partidele neparlamentare”, a explicat el.

„Dacă se dorește ca ambele tipuri de alegeri să aibă loc simultan, având în vedere Constituția, nu se poate face decât la data la care pot fi organizate alegerile parlamentare, sfârși-tul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie”, a mai spus Muhuleț.

Liderii PDL propun comasarea, în anul 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, care să aibă loc în luna noiembrie. Reprezentanții democrat-liberalilor susțin că acest lucru este posibil prin modificarea legii administrației publice locale și a legii alegerilor locale. Propunerea comasării alegerilor este susți-nută declarativ de UDMR. De asemenea, copreședinții USL    s-au declarat și ei de acord cu această propunere. Inițiativa urmează să fie analizată în coa-liția de guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?