Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Toamna, câştigă sănătate mâncând fructe şi legume!


Este ușor să te menții sănătos în timpul verii, atunci când grădinile noastre și piețele abundă în fructe și legume proaspete. Este important însă ca dieta noastră să includă vegetale pe tot parcursul anului pentru a fi feriți de neplăcerile care apar în lipsa nutrienților de care organismul are nevoie. Începutul toamnei ne pune încă la dispoziție multe fructe și legume, unele dintre ele ajunse la maturitate chiar în această perioadă. Merele de exemplu sunt o sursă semnificativă de potasiu, calciu, vitamina C și fibre vegetale atunci când sunt consumate în stare proaspătă. Alte fructe de toamnă minunate sunt perele, pentru că pe lângă gustul lor fascinant, acestea oferă o seamă de vitamine și minerale. Perele pot constitui o gustare pe cinste atât singure cât  și în salate sau diferite combinații. Unii americani le consumă de pildă într-un mod neobișnuit pentru noi, cu unele sortimente de brânză. Pentru a putea fi consumate, perele tari și necoapte vor fi ținute timp de trei zile într-o cameră caldă, iar în final vor prinde dulceață. Dacă sunteți admiratori fideli ai acestor fructe, cumpărați în cantități pe care să le puteți termina în 2-3 zile, întrucât după acest termen încep să se strice, și cu atât mai repede dacă sunt coapte.
Sosit în România din îndepărtatele meleaguri exotice, avocado contribuie în felul său la bunăstarea organismului uman.
Acesta conține acizi mononesaturati, luteină, vitamina E, fibre, acid folic, vitamina B6 și multe altele. Însă poate cea mai importantă componentă este acidul oleic, care s-a dovedit că ajută la scăderea colesterolului și oferă protecție împotriva cancerului de sân. Murele sunt, de asemenea, bogate în vitamine și minerale, iar zgârieturile la care se supun culegătorii nu sunt suficiente petru a le stinge pofta. Murele cultivate sunt mult mai mari și mai dulci decât cele sălbatice de aceea se și recomandă să fie consumate în stare proaspătă. În bucătărie sunt folosite frecvent în combinație cu mere sau alte fructe pentru realizarea unor rețete delicioase (plăcintă, piure de fructe).
Varza de Bruxelles face parte din familia cruciferelor și luptă împotriva cancerului prin intermediul combinației ideale de substanțe nutritive. Se folosește ca garnitură asezonată alături de unt, sare, piper, brânză și lămâie sau în tocane și supe.
La final, nu putem omite unul dintre alimentele care au beneficiat de-a lungul timpului de o imagine foarte bună, spanacul. Pentru un plus de energie, poate fi adăugat la orice masă din zi în combinație cu ouă, paste, pește sau chiar cu pizza. Cercetătorii au demonstrat că acesta deține o cantitate mare de vitamina K și contribuie în mare măsură la sănătatea oaselor, inimii și ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?