Angajații Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici au câștigat o primă bătălie cu conducerea Obștii de Moșneni, cea care dorește desființarea acestui ocol. Instanța de judecată a anulat actul prin care președintele obștii, Alin Olteanu, a reziliat contractul de prestări servicii existent între Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Acest lucru înseamnă că cele 14 mii de hectare de pădure ale Obștii Tulnici vor fi administrate ca și până acum de Ocolul Silvic Privat. Următoarea Adunare Generală Extraordinară va avea loc duminică, la Casa Obștii, întâlnire la care conducerea Obștii va trebuie să le explice oamenilor de ce nu le acordă cota de lemn și de ce vrea să desființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici.
Instanța de judecată a anulat actul prin care președintele obștii, Alin Olteanu, a reziliat contractul de prestări servicii existent între Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Conducerea Ocolului Silvic Privat Tulnici a cerut în instanță anularea deciziei 12 din 24 iulie 2011, emisă de conducerea Obștii Tulnici, privind rezilierea contractului de prestări servicii mai sus menționat. Instanța de judecată a anulat acest act prin decizia luată în data de 31 august 2011. Totodată, instanța a luat act și de faptul că, printr-o altă sentință, a fost anulată și decizia nr. 10 din 06 iunie 2011 prin care Costel Nicoară a fost revocat din funcția de administrator al Ocolului Silvic Privat Tulnici, în locul său autodesemnându-se președintele obștii, Alin Olteanu. „Respinge excepția lipsei calității de reprezentant al reclamantei, a numitului Nicoară Costel. Constată că efectele Deciziei nr.10/2011 a Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici au fost suspendate prin sentința civilă nr.1703/2011 a Tribunalului Vrancea. Admite acțiunea. Constată nulitatea deciziei nr.12/24.07.2011 a Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici. Constată că declarația de renunțare la judecarea cererii a fost formulată de Olteanu Alin care nu are calitatea de reprezentant al reclamantei”, se arată în hotărârea dată de Judecătoria Focșani, în dosarul 12544/231/2011.
Din această hotărâre rezultă clar că administratorul Ocolului Silvic este Costel Nicoară și nu Alin Olteanu. De asemenea, decizia de reziliere a contractului de prestări servicii existent între Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici este nulă. Acest lucru înseamnă că cele 16 mii de hectare de pădure ale Obștii Tulnici vor fi administrate ca și până acum de Ocolul Silvic Privat.
Conducerea Obștii, nemulțumită că pădurarii nu vor să taie ilegal
Vă reamintim că președintele Obștii de Moșneni Tulnici a renunțat la serviciile Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, înființat special pentru a administra cele peste 16 mii de hectare de pădure ale obștii, deoarece șeful de ocol a refuzat să marcheze ilegal o cantitate însemnată de lemne. Decizia a fost luată după ce câteva sute de obșteni au cerut convocarea Adunării generale a Obștii Tulnici și au reclamat că nu primesc lemnul la care au dreptul. Disperați că își vor pierde posturile din care decid cine și cât lemn primește din pădurea obștii, pedeliștii din Consiliul de Administrație au decis să scape de Ocolul Silvic Privat Tulnici. De remarcat că ocolul are ca acționar unic chiar Obștea Tulnici. Hotărârea a fost luată pe furiș, duminică 24 iulie. Motivul oficial al deciziei luate de președintele Obștii, Alin Olteanu, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, este nerespectarea prevederilor contractuale. În realitate, pedeliștii sunt nemulțumiți că pădurarii de la Ocolul Silvic Privat Tulnici nu mai sunt de acord să auto-rizeze tăieri de lemn suplimentare cotei de masă lemnoasă aprobată pentru Obștea Tulnici.
Obștea Tulnici, prinsă în încrengătura de interese a PDL
Obștea de Moșneni Tulnici este dorită cu insistență de conducerea PDL Vrancea, disperată să acapareze obștea care administrează cea mai mare suprafață de pădure din județ. Într-o încercare dispe-rată a liderului PDL Vrancea, Alin Trășculescu și a șefului ITRSV Vrancea, Alexandru Lefter, de a pune mâna pe Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, cei doi au organizat mai multe „descinderi” la Tulnici, unde, prin intimidări și amenințări, au încercat să îi determine pe angajații Ocolului Silvic să predea fondul silvic și documentele. Cei doi doreau ca paza și administrarea pădurilor să fie preluată de Ocolul Silvic Zăbala din Nereju.
Adunare generală pe 4 septembrie
Următoarea Adunare Generală Extraordinară va avea loc pe 4 septembrie, la Casa Obștii. La întâlnire va fi prezentă și condu-cerea Obștii care va trebuie să le explice oamenilor de ce nu le acordă cota de lemn și de ce vrea să des-ființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Ei vor trebui să spună și cum s-a ajuns ca agenții economici să beneficieze de contracte preferențiale și să primească cel mai bun lemn din pădurile Obștii, la un preț cu mult mai mic decât prețul minim de 85 de lei pentru un metru cub de lemn, stabilit de Adunarea Generală a Obștii Tulnici.
Fondul de vânătoare și banii de la APIA, miza scandalurilor de la Obște
La Tulnici au fost organizate, în două duminici consecutive, întâlniri cu obștenii în care aceștia au adus mai multe acuzații conducerii obștii, dar și conducerii PDL Vrancea, din care face parte toată conducerea obștii. Obștenii au acuzat aceeași conducere că ar intenționa să dea fondul de vânătoare unor membrii marcanți ai aceluiași partid. În prezent, fondul de vânătoare este administrat de Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, pe care actuala conducere a obștii vrea să îl des-ființeze. Obștenii spun că acesta ar fi unul din motivele pentru care se dorește desființarea ocolului.
O altă acuzație lansată de obșteni este aceea că în spatele actualei conduceri a obștii s-ar afla mai multe firme a căror patroni vor să pună mâna pe banii de la APIA. Este vorba de peste 1,3 milioane de lei alocate de stat pentru întreținerea pășunilor deținute de obște. La acest moment, în contul Obștii sunt zece mi-liarde de lei vechi, reprezentând subvenția pentru pășuni din acest an. Surse autorizate au explicat mecanismul prin care un grup de oameni de afaceri apropiați PDL vor să pună mâna pe acești bani. Primul pas a fost rezilierea, ilegală, a contractului încheiat cu Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Ulterior, s-a procedat la trimiterea unui dosar către APIA Vrancea în care s-a cerut ca banii pentru pășuni să fie administrați de Obște și nu de Ocol, așa cum era trecut inițial în solicitarea pentru acest an. Pasul următor este încheierea de contracte cu anumite firme căpușă, aparținând unor anumiți oameni de afaceri, care să execute la prețuri supraevaluate lucrările de întreținere a pășunilor.