În sezonul tomnatic, atunci când vremea racoroasă își face apariția, avem nevoie să ne sporim imunitatea organismului, pentru a rezistă în față virușilor și bolilor care pot apărea. Astfel, alegerea noastră – necesară – constă, în primul rând, într-un complex de vitamine. Vitaminele C (acidul ascorbic), A (retinol), E (tocoferol), B6 (piridoxină) cresc rezistența organismului la infecții virale și bacteriene, și ajută organismul să facă față cu răceala și gripa.
Imunitatea poate fi consolidată cu zinc, seleniu, cupru.
Aceste vitamine și oligoelemente sunt necesare tuturor, începând cu cei mici și până la vârstnici. Cele mai multe dintre complexele vitaminice eficiente sunt extractele naturale sau infuziile imuno-stimulatoare: echinacea, ginseng. De asemenea, un ajutor important și de luat în seamă în consolidarea imunității îl reprezintă legumele de toamnă. Consumul de legume în acest sezon ne oferă vitaminele de care are nevoie organismul nostru să-și întărească imunitatea. Vitamina C poate fi găsită în varză proaspătă, ardei grași. Sucul de varză proaspătă ne ajută încă de la primele semne ale răcelii și gâtului inflamat. Vitamina A este conținută de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi contribuie la o consolidare generală a organismului nostru, fiind, de asemenea, și un antiseptic, antiinflamator și cu efecte anti-cancer.
Vitamina E, cunoscută ca cel mai puternic antioxidant natural, se găsește din belșug în uleiurile vegetale de floarea-soarelui, în, porumb, măsline, migdale. În afară de utilizarea uleiurilor vegetale la gătit, este necesar să se utilizeze și o lingură de ulei proaspăt pe zi. Vitamina B6, foarte bună pentru imunitate, se găsește în multe legume: cartofi, morcovi, varză, fasole, mazăre. Asigurați-vă asftel că mâncați bine și aveți o digestie bună, pentru că acestea constituie rădăcina unui puternic sistem imunitar.