Mirosurile se găsesc pretutindeni: în produsele cosmetice, parfumuri, detergenți, etc. Putem observa din ce în ce mai mult că încăperile sunt prevăzute cu odorizanți care să înlăture mirosurile neplăcute. Medicii și specialiștii ne sfătuiesc să evităm astfel de produse chimice, tocmai pentru a nu ne expune riscurilor îmbolnăvirii sau ale declanșării unor alergii.
Reclamele vor să ne transmită și să ne convingă de faptul că parfumurile speciale pentru încăperi împrospătează aerul și cresc nivelul de confort. Din nefericire se întâmplă exact contrariul. Prin utilizarea odo-rizanților aerul respirabil este încărcat cu chimicale care pot declanșa diferite tipuri de alergii.
Aproximativ 3.000 de miresme sunt produse de către industria de parfumuri, care sunt regăsite în detergenți, în produsele cosmetice, dar care se regăsesc și în odorizanții pentru încăperi. Doar 10% dintre acestea sunt analizate corespunzător. Odorizanții, care constau de regulă dintr-un amestec al mai multor substanțe chimice pătrund în corp prin plămâni sau prin piele.
De necontestat este însă faptul că aceste parfumuri sunt după nichel declanșatorii cei mai des întâlniți ai alergiilor.
Parfum în loc de aer
Medicii ne sfătuiesc ca atunci când folosim uleiurile eterice, care sunt prevăzute pentru lămpile cu miresme îmbietoare, în cazul lumânărilor sau a bețigașelor parfumate, să turnăm câteva picături (6 – 10 picături) pentru o perioadă de 3 – 4 ore. Lichidul nu are voie să se eva-pore cu totul, deoarece uleiul ars conține substanțe cancerigene. Este bine să existe zile de pauză, altfel urmările miresmelor intense pe termen lung sunt durerile de cap.
Cea mai bună metodă de a alunga mirosurile neplăcute din încăpere este aerisirea și curățarea regulată a acesteia. Astfel poate fi evitată și formarea mucegaiului.