Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Rolul suplimentelor alimentare şi vitaminelor


Vitaminele sunt produse alimentare organice ce conțin nutrienți de care corpul nostru are nevoie. Aceștia se găsesc în mare parte în alimentele pe care le consumăm. Vitaminele au fost descoperite de medicul olandez Christiaan Eijkmann, câștigător al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 1929. Termenul de „vitamine” a fost folosit pentru prima dată în anul 1912, de doctorul Cazimir Funk, un biochimist polonez care făcea referire la substanțele vitale pentru viață, din compoziția ce conținea un compus organic, derivat al amoniacului. Vitaminele se împart în două clase:
– vitamine liposolubile: vitaminele D, E, A, K;
Acestea conțin numai carbon, hidrogen și oxigen și pot fi stocate în cantități apreciabile în organism.
– vitamine solubile în apa: acid folic, vitamină B12, biotină, vitamină B6, niacina, tiamină, riboflavină, acid pantotenic, acid ascorbic (vitamină C);
Acestea mai au în plus azot sau sulf și nu pot fi stocate în organism.
 
Rolul vitaminelor

Vitaminele sunt necesare în cantități mici pentru o bună funcționare a organismului, pentru a avea un metabolism normal și o stare bună de sănătate.
Deși nu sunt o sursă de energie, deoarece vitaminele și mineralele nu au calorii, acestea ajută doar la metabolizarea nutrienților din produsele alimentare și sunt de un real folos în menținerea organismului sănătos.
Vitaminele ajută la digerarea elementelor nutritive, absorbite sau metabolizate de către organism. Vitaminele sunt foarte folositoare iar excesul sau epuizarea acestora din organism poate conduce la boli acute ori cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?