Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Drujba şi maşina îţi „taie“ ajutorul de încălzire


Vrâncenii care au drujbă, mașină, motoretă, scuter sau depozite bancare de peste 3.000 de lei își pot lua „adio” de la ajutorul de încălzire. Guvernul a aprobat lista bunurilor de „lux” care elimină ajutorul la încălzire, acordat de stat prin OUG 70/2011. Atât primarii din mediul urban, cât și cei din mediul rural susțin că nu pot respecta procentul de verificare a dosarelor, impus de Guvern, de 60%.

Pensionarii care și-au economisit la bănci peste trei mii de lei pentru înmormântare nu vor mai primi ajutorul la încălzire acordat de la bugetului statului. Guvernul PDL vrea astfel ca ajutoarele de încălzire să fie acordate doar celor care nu au „după ce bea apă”. Guvernanții au făcut o listă a bunurilor care „taie” ajutoarele la căldură și lovesc tocmai în vrâncenii din clasa de mijloc, oameni care și-au cumpărat pe credit un Logan, au moștenit o casă la țară de la părinți sau au avut curajul să economisească bani pentru zilele negre. Oamenii cu adevărat bogați nu mai locuiesc la bloc, însă acest lucru nu contează pentru guvernul care are ca scop doar tăierea de fonduri, indiferent că este vorba de salarii, pensii sau indemnizații sociale și nu bunăstarea românilor.
Pe lista bunurilor de lux se află casa de vacanță, piscina, sauna, șalupa, barca cu motor, iahtul, tractorul, presa de ulei sau moara de cereale, autocamionul de orice fel sau remorca, autobuzul și microbuzul. Nici cei care dețin motociclete, motorete, scutere și mașini cu o vechime mai mică de zece ani, „cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile”, nu vor primi ajutor de la Guvern.
Nu vor primi ajutor nici cei care au un teren mai mare de 1.000 de metri pătrați la oraș și 2.000 de metri pătrați la sat, chiar dacă este vorba de terenul pe care se află locuința. Nici deținătorii de terenuri arabile, forestiere, de fânețe, vii, livezi, grădini de legume și flori cu suprafețe mari nu se califică pentru a primi ajutor de încălzire. Excluși de la ajutoarele de încălzire sunt și cei care au mai mult de trei vaci, cinci porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine.

Primăriile nu au funcționari pentru anchetele sociale

Salariații primăriilor, conform ordonanței, sunt obligați să verifice veridicitatea a 60% din declarațiile pe propria răspundere depuse de vrânceni. În cele mai multe cazuri, acest lucru este imposibil. „Noi va trebui să dăm voie oamenilor să depună solicitări pentru obținerea ajutorului de încălzire. În declarația pe propria răspundere, aceștia vor specifica exact ce bunuri dețin. Prin sondaj, suntem obligați să verificăm 60% dintre dosare. Primăria Focșani nu deține atât personal încât să poată îndeplini acest procentaj. Este vorba despre mii de dosare”, ne-a declarat Decebal Bacinschi. Edilul nu se teme că vreun focșănean va fi „prins” cu vreo drujbă dosită în urma verificărilor. „Cel care locuiește la bloc nu are drujbă, vaci sau găini”, crede Bacinschi.

Primarul mai puternic decât procurorul

Potrivit Guvernului, primarii vor avea mai multă putere decât procurorii din moment ce pot intra în curta cetățeanului pentru verificări fără mandat de percheziție. De normele de aplicare ale ordonanței este nemulțumit și edilul din comuna Garoafa, Gheorghe Maghiaru. „Probabil noi avem dreptul să facem percheziții la domiciliu. Avem mai multe drepturi decât un procuror dacă putem face asta fără mandat. La modul cum scoate acest Guvern ordonanțe nici nu mă miră. Cred că este o altă tâmpenie a acestui Guvern în care se stă cu fundul pe scaun și tot cu aceeași parte a corpului se și gândește. Eu pot doar să îl întreb dacă are drujbă sau nu, nu pot să-l verific. Mă duc la Parchet și soli-cit mandat de percheziție acolo unde nu vrea să mă primească?”, întreabă retoric Maghiaru, care s-a săturat „până-n gât” de acest Guvern. Cu siguranță că și alți vrânceni îi împărtășesc simțămintele. Nici la Primăria Garoafa nu sunt destui angajați pentru a verifica numărul de dosare impus prin ordonanță. „Nu avem persoanl de ajuns. În Primăria Garoafa sunt două persoane care se pot ocupa de verificarea declarațiilor pe propria răspundere. Noi avem 15 funcționari care fac de toate”, spune primarul. Anul trecut, la primărie au fost depuse mai bine de 700 de solicitări pentru ajutorul la căldură, astfel că 60% ar însemna 420 de dosare.

PDL transformă agentul termic în agent electoral

Condițiile impuse de guvernul condus de PDL pentru acordarea ajutoarelor la încălzire vor tăia orice sprijin financiar pentru circa 14 mii din cele 19 mii de familii din Focșani racordate la sistemul centralizat de încălzire. Aceștia vor fi nevoiți să plătească facturi lunare care pot ajunge și la 700 de lei după ce guvenul a decis să taie subvenția la încălzire și să lase primăriiile să se descurce singure. Decizia are loc în contextul tăierii salariilor, a impozitării pensiilor și eliminării ajutoarelor sociale.
Președintele Consiliului Județean Vrancea și totodată vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că această decizie aberantă luată de Guvernul Boc înseamnă dezastru pentru 1,4 milioane de familii la nivel național. „Este un guvern incapabil să înțeleagă că o categorie foarte mare din populația țării are nevoie de ajutoare sociale tocmai pentru că are veniturile cuprinse între 150-200 de euro. Situație în care, fără subvenții, nu ar avea cu ce să plătească facturile la utilități, nu ar avea cu ce să trăiască. Acesta este motivul pentru care statul acordă subvenții. Toate aceste decizii aberante ne arată că actualii guvernanți sunt dușmanii poporului român și ai României”, a precizat Marian Oprișan.
În schimb, premierul Boc și PDL au ales să mintă populația și să paseze responsabilitatea către primării pentru această măsură dură și pripită. Realitatea este că Guvernul a tăiat subvenția la încălzire, iar suma pe care o va acorda pentru ajutoarele la căldură este mai mică decât banii acordați în anii trecuți. Până acum, guvernul și primăriile suportau o parte din prețul gigacaloriei. Din această toamnă, primăriile vor trebui să se descurce singure, indiferent că au sau nu fonduri, și să acopere o parte din subvenția tăiată de guvern. Diferența va fi simțită de fiecare focșănean, obligat să plătească mai mult la căldură și apă caldă doar pentru că nu are bani să își cumpere o centrală termică de apartament.
Liderul social democrat a arătat că, prin eliminarea subvenției acordate de stat pentru gigacalorie, Guvernul îi sancționează pe cei care au votat cu PSD și PNL și transformă agentul termic într-un agent electoral. „Această măsură reprezintă un atac direct la populația care nu a votat până acum PDL. Eliminarea subvenției reprezintă un instrument de presiune în mâna partidului de guvernământ pentru viitoarele alegeri. Prin eliminarea subvenției de la stat pentru gigacalorie, primarii PSD și PNL care vor dori să candideze pentru un nou mandat vor fi puși în inferioritate față de cei ai PDL, care vor beneficia de realocări direct de la bugetul de stat și vor putea acoperi o parte a subvenției din partea autorității locale. Acesta este modul în care actualii guvernanți înțeleg să îi trateze pe vrânceni și pe români”, a afirmat liderul PSD, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?