Åeful Ocolului Silvic Soveja, inginerul Nicolae Enciu, a fost schimbat din funcție în urma raportului preliminar întocmit de inspectorii Romsilva care au efectuat un control în ultimele luni în această zonă. Raportul final cu neregulile descoperite la OS Soveja va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. În paralel, mai multe instituții de control derulează o anchetă privind tăierile ilegale din zona Soveja în care sunt implicați mai mulți afaceriști din zonă.
Åeful Ocolului Silvic Soveja, inginerul Nicolae Enciu, a fost schimbat din funcție din cauza neregulilor constatate în raportul preliminar întocmit de inspectorii Romsilva care au efectuat un control în ultimele luni în această zonă. Schimbarea șefului de ocol a fost decisă cu toate că raportul nu a fost finalizat și nu se știe cu exactitate situația tăierilor ilegale din pădurile administrate de OS Soveja. Raportul final urmează să fie finalizat în următoarele zile.
Directorul Direcției Silvice, Petrică Tudosă, a declarat că este posibil ca mai multe persoane din cadrul OS Soveja să fie schimbate în urma raportului, dar și a analizei efectuate de noul șef al ocolului, inginerul Lucian Zamfir. Acesta a mai ocupat, temporat, funcția de șef al Ocolului Silvic Adjud, în cursul anului 2010.
„Au fost constatate deficiențe în activitatea șefului de ocol și am considerat oportună schimbarea lui. Nu mi-a cerut nimeni acest lucru, așa am considerat. Am numit un nou șef de ocol, care va ana-liza activitatea și va propune măsurile. Este posibil să mai fie schimbări”, a afirmat directorul Petrică Tudosă.
Rețea organizată pentru defrișarea pădurilor
Schimbarea șefului de la OS Soveja are loc într-o perioadă în care mai multe instituții ale statului derulează o investigație referitoare la tăierile ilegale din pădurile administrate de pădurarii statului. Verificările însoțite de arestări au fost demarate la mijlocul lunii august și au vizat mai multe persoane cu afaceri în dome-niul forestier din Câmpuri, Panciu, Focșani, Odobești și Broșteni. Polițiștii susțineau că suspecții ar fi tăiat arbori ilegal și ar fi folosit instrumente de marcat falsificate. La percheziții, anchetatorii au găsit și un instrument de marcat arbori falsificat. Totodată, membrii rețelei se sustrăgeau de la plata impozitelor la bugetul consolidat de stat, prin neînregistrarea veniturilor sau diminuarea veniturilor reale rezultate din activitățile economice desfășurate. Nu este exclus ca în urma verificărilor să apară mai multe surprize ținând cont că efectuare unor tăieri ilegale de arbori nu putea fi realizată fără încuviințarea, cel puțin tacită, a unor funcționari din instituții precum Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare
Pădurarii au supravegheat tăierea ilegală a copacilor
Ultimul cercetat în acest caz este un om de afaceri din Reghiu, Florin Iuga, acuzat că nu a înregistrat în evidențele contabile ale firmei activitățile de exploatare și valorificare a masei lemnoase, prejudiciind bugetul de stat. Potrivit polițiștilor, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că unul dintre suspecți a cumpărat mai multe suprafețe de teren cu vegetație forestieră pe raza comunei Soveja, precum și masă lemnoasă pe picior și a solicitat Ocolului Silvic punerea în valoare de arbori.
Marcarea arborilor s-a realizat fără a se respecta prevederile legale, fiind puși în valoare arborii deși nu existau contracte de prestări servicii încheiate între proprietarii terenurilor și Ocolul Silvic Soveja, iar reprezentantul acestei unități silvice nu avea delegație. S-a constatat că au fost tăiați ilegal 669 arbori, cu un volum de peste 1.400 metri cubi și o valoare de aproximativ 580.000 de lei. Din cercetări, a rezultat că exploatarea de masă lemnoasă, în speță tăierea arborilor marcați și nemarcați, s-a realizat de către o echipă de muncitori zilieri, coordonată de cei doi suspecți, persoane care au participat și la punerea în valoare a arborilor în suprafețele respective, alături de personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Soveja.