Doi bărbați din Bacău încearcă, într-un mod inedit, să stopeze proiectul privind exploatarea aurului de la Roșia Montană, proiect susținut, mai nou, de însuși președintele țării. Protestul lor este pedestru. Presupune deplasarea din fața Prefecturii Bacău până la București, la Palatului Cotroceni, pe jos. Ieri, cei doi au trecut prin Focșani și au tras un semnal de alarmă menit să sensibilizeze opinia publică.
Cei doi curajoși și-au făcut bagajele luni și au plecat pe jos spre Palatul Cotroceni, pentru a-l opri pe președinte, care acum susține proiectul de exploatarea a aurului de la Roșia Montană. Nu se duc la București cu mâna goală, ci cu doi cercei din aur, pe care îi vor dona. La Cotroceni, se vor întâlni și cu alți români, hotărâți să împiedice un eventual dezastru pentru mediu. „Protestăm pentru ca exploatarea de la Roșia Montană să nu înceapă. Sub această formă nu e bine. Se poate face sub alte forme, care să nu dăuneze mediului. Vrem să ajungem la Palatul Cotroceni, să-i ducem președintelui un cercel din aur și cu noi se vor uni și alții, care vor aduce și ei obiecte din aur. În mod civilizat, vom dona aur statului român. Se va aduna o grămăjoară din aur și cam atât va rămâne statului român dacă exploatarea va începe. Decât să afecteze mediul, mai degrabă dăm noi, oameni de bună credință și să lase Roșia Montană în pace”, a declarat Florin Suciu, director executiv la o societate de colectare a deșeurilor reciclabile din Bacău.
Timp de nouă zile, Florin Suciu și Sebas-tian Muscalu, student la Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului, Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău, vor parcurge aproximativ 300 de kilometri pe jos, în cadrul „Marșului Aurului” până la Palatul Cotroceni. Pe traseul lor, vor încerca să ducă vestea că Roșia Montana nu este de vânzare, susținătorii campaniei „Salvați Roșia Montana” fiind invitați să li se alăture. Pe drumul parcurs până acum, cei doi au întâlnit fel și fel de oameni. „Drumul a fost destul de bun. Când a bătut vântul din față a fost foarte obositor, a doua zi chiar bine, a bătut din spate. Am parcurs până acum 100 de kilometri și mai avem aproape 200. Oamenii ne-au întâm-pinat, ne-au donat bani, ne-au încurajat. Ne-au telefonat de la Sibiu, am înțeles că vor să vină să ni se alăture. În general, oamenii trăiesc sub grija zilei de mâine și spiritul civic am văzut că s-a diminuat simțitor”, a adăugat Florin Suciu.
În prima seară, cei doi au înnoptat în casa unei familii în Adjud. Aseară, ei și-au montat cortul și au dormit aproape de Râmnicu Sărat. Ieri, fiind Ziua Păcii, protestatarii au ridicat mesajul „Roșia Montană nu este de vânzare – Români, a sosit vremea!”.