Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Încă o taxă pe medicamente


Medicamentele s-ar putea scumpi din nou până la finele anului, din cauza unei nou legi, mai exact taxa clawback, care urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie. Taxa va fi aplicată producătorilor, care ar putea scumpi medicamentele.

Farmaciștii vrânceni se tem că din cauza acestei taxe, medicamentele se vor scumpi, ba chiar, anumiți producători ar putea dispărea de pe piața românească, ceea ce va duce și la dispariția anumitor medicamente. „Ne temem să nu se scumpească prețurile la medicamente. De asemenea, este posibil ca anumiți producători să plece de pe piața românească, ceea ce va duce la dispariția unor medicamente. Noi suntem de acord cu orice măsură care aduce bani la fondul de sănătate, dar ea trebuie să genereze și faci-lități pentru pacienți. Taxa de clawback este în toate țările europene, numai că acolo sunt protejați producătorii interni de medicamente, iar sistemul de asigurări este diferit. Oricum, procentul de 33% mi se pare mult prea mare. Noi așteptăm să apară normele de aplicare, pentru a vedea exact cum va fi”, ne-a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unei contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în dome-niul sănătății. Conform actului normativ, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții legali ai acestora vor avea obligația de a plăti o contribuție trimestrială, taxa clawback, care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății. De exemplu, dacă într-un trimestru statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real în acel trimestru este de 150 mi-lioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligația de a o achita către stat este de 33% din volumul de vânzări. Modelul funcționează în foarte multe țări din Europa, iar Ministerul Sănătății estimează pentru anul viitor venituri în valoare de 1.200 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?