Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Căruţaşii, pericol în trafic


Căruțașii sunt un adevărat pericol în trafic. Odată cu începerea culesului recoltelor, toate drumurile din județ s-au înțesat de căruțe, biciclete, cărucioare, care în mod normal nu au ce căuta pe durmurile naționale. Mai grav este faptul că acești participanți la trafic nu respectă regulile de circulație și sunt un adevărat pericol pentru șoferi.
Marți seara, drumul național DN 2D, care duce spre Lepșa, era plin de căruțe. Oamenii se întorceau spre case de la munca câmpului. Căruțele încărcate de coceni mergeau nestingherite pe mijlocului drumului. Mai grav este faptul că oamenii care le conduc nu se sinchisesc să se îmbrace cu veste reflectorizante sau să pună vreun semn pe căruțe. Åžoferii se trezesc pur și simplu cu căruțele în fața lor și sunt nevoiți să frâneze brusc sau să tragă de volan pentru a evita impactul cu atelajul hipo. Nici bicicliștii și pietonii nu sunt mai responsabili. Pe același drum, pe întuneric, băbuțele stăteau de vorbă, dar nu pe marginea drumului, ci în mijlocul acestuia. Oamenii sunt total iresponsabili și nu se gândesc nicio clipă că își pun singuri viața în pericol.

***
În afară de obligațiile conducătorilor auto, Codul Rutier prevede și câteva obligații ale celorlalți participanti la trafic. Astfel, conducătorii de vehicule cu tracțiune animală nu scapă de reguli, atunci când circulă pe drumurile publice.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, certifica-tul de înregistrare, iar pe vehicul, montate plăcuțele cu numărul de înregistrare, ceea ce marți seara nu am văzut, iar animalele trebuie conduse astfel încât să nu constitutie un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Căruțele nu au voie să oprească pe partea carosabilă a drumului, iar atunci când staționează, animalele trebuie legate astfel încât să nu poată intra pe carosabil. Căruțașii sunt obligați, de asemenea, să nu transporte obiecte care depășesc în lungime sau în lățime vehiculul, dacă încărcătura nu este semnalizată ziua cu un steguleț de culoare roșie, iar noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii. Mai mult, căruțașilor le este interzis să pătrundă pe drumurile modernizate sau pietruite cu roțile vehiculului murdare de noroi. Căruțașii nu trebuie să transporte în vehicule persoane care stau în picioare, nu au voie să abandoneze vehiculul pe drumurile publice și nu au voie să circule cu animale care însoțesc vehiculul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?