Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Pedepse moderate pentru copii, respect veşnic pentru părinţi


Noul Cod Civil, care va intra în vigoare la 1 octombrie 2011, va aduce noutăți nu numai în materie matrimonială sau de succesiuni, ci și în ceea ce privește raporturile dintre copii și părinți. Astfel, părinții vor respecta demnitatea copiilor, care le datorează veșnic respect!

Potrivit noului Cod Civil părinții își pot muștrului copiii, dar nu prin aplicarea unor pedepse care să aducă atingere dezvoltării lor fizice sau psihice. Judecătorii spun că aceste prevederi nu sunt tocmai noi, apărând și în coduri civile mai vechi. „Într-un Cod civil mai vechi, se spunea în articolul 337 că «mama are drept de corecțiune asupra co-piilor săi naturali legalmende recunoscuți» în timp ce articolul 489 din noul Cod civil arată că «măsuri disciplinare nu pot fi luate decât cu respectarea demnității copilului. Sunt interzise luarea unor măsuri, precum și aplicarea unor pedepse fizice, de natură a afecta dezvoltarea fi-zică, psihică sau starea emoțională a copilului». O asociație care militează pentru  drepturile copiilor, a trimis mai multor instanțe mailuri, prin care solicită abolirea pedepselor fizice la copii”, a declarat judecătorul Romică Holbea, de la Secția Civilă a Tribunalului Vrancea. În opinia acestuia, drepturile copiilor nu se opresc la ușa casei. În schimb, potrivit articolului 485 „copilul datorează respect părinților săi indiferent de vârsta sa”. Neînțelegerile dintre părinți și copii, în ceea ce privește îndeplinirea îndatoririlor părintești, pot fi soluționate de instanța de tutelă, care va prelua atribuțiile instanțelor de minori și familie.

Divorț din culpa reclamantului

Reglementările Codului Familiei vor fi regăsite începând cu luna octombrie în Noul Cod Civil, dar si-tuația ca reclamantul să „cadă în picioare ”  întotdeauna va fi uitată. Regulile jocului se schimbă și pentru prima dată în legislația română, căsătoria se poate desface și din culpa reclamantului. În rest, motivele de divorț pot fi în continuare aceleași. Desfacerea căsătoriei prin acord se poate face în prezent la notar, ofițer de stare civilă sau în fața instanței de judecată. Soții nevinovați care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei pot solicita despăgubiri. „Dacă căsătoria dintre cei doi a durat mai mult de 20 de ani, soțul nevinovat poate solicita celuilalt o prestație compensatorie. Prestația compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere. În acest caz, soțul nu mai poate solicita soțului din culpa căruia s-a desfăcut căsătoria pensie de întreținere”, a mai declarat judecătorul Holbea.

Contract prenupțial înainte de căsătorie

Înainte de încheierea căsătoriei, cei doi soți pot încheia la notar, prin act autentic, o convenție matriminială, cunoscută sub numele de contract prenupțial. Noul Cod Civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale, respectiv regimul comunității legale, regimul se-parației de bunuri și regimul comunității convenționale. Astfel, în cazul partajării bunurilor după divorț, va fi mult mai ușor, fiecare știind ceea ce îi aparține. Contractul prenupțial poate cuprinde și clauza de preciput, prin care se poate conveni ca soțul supraviețuitor să preia fără plată, înainte de partajul moștenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deținute în devălmășie sau în coproprietate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?