În prezent, în societatea în care trăim, alimentele au un impact tot mai nociv asupra sănătății oamenilor. Alimentele de origine animală, modificate genetic pentru a avea un termen de valabilitate prelungit, împreună cu aspirațiile către anumite credințe religioase împing tot mai mulți oameni să adopte o dietă vegetariană.
Journal of American Medical Association a publicat trei studii care arată beneficiile unei diete vegetariene care în afară de îmbunătățirea stării generale de sănătate are și proprietatea de a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer.
Potrivit studiilor consumul de fructe și legume ne ferește de multe tipuri de boli. Aceleași studii au demonstrat și că prin consumul de carne roșie crește riscul îmbolnăvirii de cancer de colon, iar un consum ridicat de ulei de măsline reduce riscul de cancer la sân.
La studii au participat oameni care zilnic mănâncă nesănătos. Åtim că alimentele care intră în gama celor care pot provoca diverse forme de cancer sunt cele precum carnea ambalată care are nitrit de sodiu și cele care conțin coloranți artificiali sau glutamat monosodic. Acești conservanți pot provoca în timp diverse forme de cancer.
Potrivit nutriționiștilor utilizarea dietelor vegetariene organice are un efect puternic de protecție împotriva factorilor nocivi .
Cercetările realizate au relevat că o alimentație nesănătoasă minimală împreună cu consumul de legume și fructe are rezultate pozitive.
Chiar și oamenii cu obiceiuri alimentare proaste pot să reducă semnificativ riscul de cancer dacă consumă puține fructe și legume alături de celelalte alimente nesănătoase.
Beneficiile pe care le aduce pentru sănătate dieta vegetariană constituie motivul numărul unu pentru care oamenii fac alegerea să urmeze acest mod de a mânca.
Cercetările au arătat că oamenii care urmează o dietă vegetariană ocolesc obezitatea, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, diverticuloza ( apare în urmă consumului excesiv de alimente rafinate – alimente sărace în fibre), bolile renale și unele tipuri de cancer ( inclusiv cel pulmonar și de sân).
Studiul a mai arătat că 43% dintre persoanele cu diabet de tip 2 care au urmat o dietă săracă în grăsimi nu au mai avut nevoie de medicație pentru tratarea diabetului. Diabetul de tip 2 este diabetul zaharat care este tratat o lungă perioadă cu medicamente, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentrației glucozei din sânge.
Alimentația bazată pe fructe și legume, reprezentă un aport mic de grăsimi saturate și colesterol în organism, precum și doze mari de carbohidrați complecși, fibre și anumite minerale și fitochimicale. Colesterolul se găsește doar în produsele alimentare de origine animală, în timp ce dietele vegetariene sunt lipsite de colesterol.
Proteinele și aminoacizii au o importanță ridicată în alimentația echilibrată:
Proteinele sunt un factor nutritiv esențial de care avem nevoie pentru creștere, funcții imunitare și masă musculară. Ele sunt formate din aminoacizi. Există unii aminoacizi produși de corpul nostru și există aminoacizi care trebuie să fie furnizați de regimul alimentar. Proteinele sunt totodată singurii nutrienți care ne cresc sațietatea.
Alimentele de natură animală conțin toți aminoacizii de care avem nevoie și constituie o proteină completă. Åi alimentele vegetale oferă proteine, împreună cu fibre și unele vitamine și minerale pe care nu le puteți găsi în produsele alimentare de origine animală. Cu toate acestea ele nu sunt considerate proteine complete deoarece nu oferă toți aminoacizii necesari.
Soia și quinoa (o sămânță din familia legumelor cu frunze verzi) sunt excepții, ele fiind considerate proteine complete. Fasolea, semințele, nucile și cerealele sunt văzute ca fiind surse excelente de proteine, însă ele sunt complete dacă sunt combinate între ele în consumul de zi cu zi.
Adăugând în meniul zilnic legume și fructe – chiar și porții mici – ocoliți bolile și veți rămâne sănătoși pe o perioadă lungă de timp.
Consumul echilibrat al alimentelor va oferi corpului substanțele nutritive de care se folosește pentru a funcționa la un nivel optim.