Doi tineri din Vrancea, bărbat și femeie, au fost reținuți, ieri, de polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a municipiului București. Cele două persoane din Vrancea, respectiv Ana V., de 24 de ani și Cosmin T., de 29 de ani, sunt suspectate de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Cei doi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă.
Ieri dimineață, polițiștii bucureșteni în colaborare cu cei ai Serviciilor de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea, Galați, Neamț, Argeș și Vaslui au efectuat simultan 13 percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost identificate documente de înființare și funcționare pentru 10 societăți co-merciale, file cec în alb, 25 telefoane mobile și cartele telefonice, documente contabile și extracontabile care atestă activități comerciale ilicite. În Vrancea au fost efectuate trei percheziții. Trei la Focșani și una la Å¢ifești. Descinderile au avut loc după ce, în perioada septembrie 2010 – iunie 2011, la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 5, au fost înregistrate mai multe plângeri privind înșelăciuni cu mod de operare deosebit, constând în faptul că persoane necunoscute, ce își declinau identități și calități false în cadrul unor societăți comerciale, contactau telefonic sau prin e-mail părțile vătămate și solicitau diferite cantități de mărfuri, pentru plata cărora emiteau instrumente de plată, file cec sau bilete la ordin pe care le transmiteau prin fax, e-mail sau printr-un transportator de ocazie. Pentru ascunderea destinației finale a mărfurilor, autorii transferau succesiv bunurile prin intermediul a 1, 2 transportatori de bună-credință, în locuri virane sau depozite temporare de tranzit, pentru a nu da posibilitatea de a fi urmărite. Ca o trăsătură esențială a tehnicilor folosite de membrii grupării, polițiștii precizează atragerea unor persoane tinere cu studii de lungă durată și care aveau abilități practice în lucrul cu aparatură IT, cât și a altor persoane care aveau abilități comerciale.
„Administratori” cu o situație materială precară
Au fost efectuate cercetări și investigații în vederea identificării membrilor grupării, care acționau atât pe raza municipiului București, cât și în mai multe județe din țară, fiind obținute date și informații cu privire la activitatea lor. Coroborând datele și informațiile deținute, a rezultat faptul că pe raza Municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Galați, Neamț și Vrancea, acționează o grupare infracțională care, prin metoda cesiunii, prelua societăți comerciale cu o situație financiară foarte bună și pe care o foloseau pe un termen de circa 30 de zile, până la data primului incident bancar, după care părăseau locația și abandonau societatea. În acest sens, persoanele folosite ca „administratori” erau alese dintre cele ușor controlabile și cu o situație materială precară. „Având în vedere complexitatea și modul de operare folosit, au fost efectuate investigații, toate acestea conducând la identificarea unui număr de 18 participanți la comiterea faptelor, a mai multor adrese de domiciliu ale acestora, depozite în care aceștia dețineau sau transferau mărfurile obținute în mod ilicit, precum și firmele prin intermediul cărora se desfășurau fraudele”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei. În total au fost învinuite 18 persoane, printre care și cei doi vrânceni, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.