Eliminarea subvenției la căldură de către Guvernul PDL și mărirea prețului gigacaloriei la 400 de lei a creat disperare în rândul focșănenilor. Teama de a nu-și putea plăti facturile din iarna care vine îi face pe focșăneni să amenințe că vor „ieși la luptă”. Restanțele de anul trecut se vor adăuga la cele din iarna care urmează, iar după părerea focșănenilor, după această iarnă vor fi „datornici în neștire”. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că eliminarea subvenției la încălzire reprezintă „o măsură criminală a Guvernului Boc îndreptată împotriva poporului român”.
Focșănenii au aflat, ieri, că vor plăti facturi duble la încălzire pentru iarna care vine. O parte dintre cei racordați la sistemul centralizat de încălzire au deja restanțe, astfel că facturile care urmează îi vor îndatora și mai mult. Eliminarea subvenției la căldură de către guvernul condus de PDL, reducerile de salarii, indemnizații, îi vor aduce pe focșăneni în imposibilitatea de a-și mai plăti facturile. Singura soluție pe care o mai văd focșănenii este să „iasă la luptă” sau să se înfometeze.
„O să ne descurcăm greu. Am un apartament cu 3 camere. Anul trecut dădeam pe iarnă câte 240 și anul acesta cred că o să ajungem la 500. Ne-am descurcat, nu am restanțe. Noroc că am mai primit ceva subvenții, ajutoare. Toată lumea este în dilemă, nu știu ce o să facem cu mâncarea, care mai au și medicamente de luat, cred că o să mâncăm mai puțin să nu fim datornici. Cred că o să fie datornici în neștire, peste trei sferturi din oraș. Cred că trebuie să plecăm la luptă să dăm guvernanții jos, parlamentarii. Stăm lângă ei, trebuie să facă ceva, ne lasă să murim?”, ne-a declarat Ionica Luca, în vârstă de 50 de ani, din Cartierul Gară.
De asemenea, Maria Jalbă din Cartierul Sud se plânge că anul acesta va fi foarte greu. Are de anul trecut restanțe, iar iarna acesta nu crede că va face față facturilor. „Am auzit și eu că s-a scumpit căldura, dar nu avem ce face. Suntem necăjiți, avem pensii mici. Am muncit și nu știu de ce nu mi-a dat mai mult, am doar două milioane, pensie de la handicap. Am o garsonieră. Ce o să facă toată lumea, o să facem și noi. Anul trecut nici nu am plătit și am restanțe, dar nu am ce face”, ne-a declarat Maria Jalbă, 71 de ani.
Focșănenii fug din calea facturilor de la iarnă
O parte din focșăneni nici nu mai dau drumul la căldură de teamă să nu aibă facturi peste puterile lor financiare. Totodată, inventivitatea îi duce cu gândul să se mute din Focșani pe perioada sezonului rece. „Eu nu dau drumul la căldură pentru că nu am bani. Am apartament cu două camere. Am plătit anul trecut și 400 de lei căldura. Când am văzut așa, m-am dus la București la fata mea și am stat acolo. M-a mai ajutat fata, a venit ea și mi-a mai plătit din datorii că altfel…”, ne-a spus Lucreția Ruslov, de 74 de ani.
Datoriile focșănenilor nu sunt numai la încălzire. Nevoile îi împing să ajungă la mila vecinilor pentru câteva sute de lei sau să se împrumute la CAR. „Nu știu cum o să mă descurc. Am un apartament cu două camere și anul trecut am plătit peste 150 de lei. Cred că vor să ne omoare, să scape de noi. Faptul că sunt pensionară și mi-a luat o dată 15%, acum iar 10%, medicamente nu mai găsești. Am restanță 200 de lei la căldură și aproape tot atât și la apa rece pentru că am fost bolnavă. M-am împrumutat la CAR-ul pensionarilor și nici acolo nu am mai plătit din iulie. Nădejdea mea este să mă împrumut iar, dar trebuie mai întâi să plătesc. Mai am datorii și la două vecine, la una de 200 de lei și la una de 150 de lei. Când o să iau pensia o să le dau banii și mai rămân cu vreo 2 lei”, ne-a spus Mărioara Badiu, 58 de ani din Focșani, fostă asistentă medicală.
Sistemul energetic este pe muchie de cuțit
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a arătat că România se poate confrunta cu o criză în sistemul energetic. „E o stare de forță majoră. Renunțarea peste noapte la subvenția pentru diferența de preț la combustibil e o altă cauză a crizei. Sunt orașe din România care au anunțat public că renunță la sistemul de termoficare. Însă toate aceste centrale vin cu un aport, chiar dacă la un preț foarte mare, să putem să funcționăm în vederea asigurării siguranței sistemului energetic național.
Este managemnet defectuos al întregului sistem. Aproape toți producătorii înregistrează pierderi de sute de milioane de euro și sunt obligați să funcționeze la capacitate maximă la limita de siguranță pentru a asigura sistemul”, spune Iancu.