Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Cum preparăm în casă brânza de vacă?


Produsele lactate se numără printre acele alimente de care nu trebuie să ne lipsim decât în cazuri excepționale, cum ar fi dacă suntem alergici sau dacă medicul ne-o cere din anumite rațiuni me-dicale. Trebuie să recunoaștem că brânzeturile din comerț sosesc în întâmpinarea cumpărătorilor grăbiți sau a celor nepricepuți în bucătărie, fiindcă cei care doresc să se hrănească sănătos vor opta cu siguranță pentru prepararea brânzei de casă. 
 
De ce aveți nevoie?
2 l lapte de vacă (sau de capră)
aproximativ 200 g smântână
4 linguri de lămâie
sare, un vârf de cuțit
o bucată de pânză sau de tifon
 
Cazul ideal este să dispuneți de lapte proaspăt de vacă sau de capră fiindcă procesul de transformare în brânză are loc în mod natural.
Dacă nu, laptele din co-merț poate fi și el utilizat cu succes, însă numai dacă avem în vedere câteva amănunte. Pentru aceasta trebuie ales un lapte cât mai puțin gras, fiindcă prin procesul de omogenizare la care este supus prin prelucrare, globulele de grăsime se sparg și nu se mai separă ca în laptele natural. În completarea grăsimilor veți adauga puțină smântână. De asemenea, prin pasteurizare, laptele pierde flora bacteriană afectând savoarei produsului derivat, adică a brânzei.  
 
Cum se prepară ?
Toate ingredientele amintite se amestecă bine într-un vas și se pun 45 de minute la foc mic. După această dați focul puțin mai mare, iar în următoarele 5-6 minute veți vedea că ia naștere chea-gul, pe care pentru înlăturarea facilă a zerului îl veți tăia în bucățele. Într-un vas așezați pânza sau tifonul pregătit și răsturnați amestecul dându-i apoi un răgaz de 10-15 minute. În final, compo-ziția se strecoară și se lasă chiar câteva ore până se scurge tot zerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?