Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum prevenim îmbătrânirea?


Îmbătrânirea este definită ca fiind un proces natural care afectează cele mai multe dintre lucrurile vii. În prezent, în cazul oamenilor, se consideră că îmbătrânirea este rezultatul unor daune acumulate la nivelul celulelor și țesuturilor. Studiile au arătat până în prezent că în timp, defectele microscopice împiedică funcționarea normală a celulelor și odată cu îmbătrânirea apar și unele boli. Materialul genetic al celulelor (ADN-ul) și acumularea de componente modificate în interiorul acestora sunt tipuri de daune ce au capacitatea de a provoca boli pe care le asociem cu vârsta. Proteinele celulelor alterate sunt implicate în dezvoltarea bolilor precum Alzheimer sau cataracta, iar mutațiile de ADN ocupă un rol important în apariția cancerului. O mare parte din aceste daune întâlnite la nivel celular sunt normale în ciclul vieții. Standardele de viață ridicate ce s-au dezvoltat de-a lungul timpului până în ziua de azi și sunt încă în continuă expansiune, au avut rolul de a ne proteja sistemul imunitar pentru a rezista împotriva infecțiilor care au determinat în trecut decese timpurii. Condițiile adecvate de viață existente la ora actuală au adus o contribuție majoră în privința măsurilor ce necesită a fi luate pentru eliminarea bolilor.

***

De asemenea, stiința medicală a făcut progrese mari din punctul de vedere al vaccinării și al imunizării; îngrijirea medicală. Cu toate acestea, încă ne întrebăm care este cel mai bun mod de a rămâne sănătoși un timp cât mai îndelungat din viață și cum oprim îmbătrânirea și efectele sale. O dietă bună, compusă din fructe și legume este vitală pentru că ne ajută la menținerea unei vieți sănătoase, pline de energie și conține antioxidanți ce ne apără de atacurile radicalilor liberi. Vârsta, în societatea umană, este asociată cu lipsa de masă corporală, de vitalitate, dorință sau infirmitate generală. Multă lume apelează la chirurgia plastică pentru a păcăli vârsta și a arata cu câțiva ani în minus. Înainte de a apela la chirurgia estetica ar trebui să ne gândim și că ceea ce mâncăm ne păzește de îmbătrânire și boli.

***

Contează să ne alimentăm corect, să mâncăm bine și mai ales să ne gândim de fiecare dată când optăm pentru un anumit produs alimentar în defavoarea altuia. O componentă foarte însemnată a procesului de îmbătrânire este creșterea rapidă a acidului N din organism. Odată cu vârsta, funcția rinichilor este diferită și pe masură ce trece timpul, compusul de nitrogen prezent în mușchii corpului reduce proteinele, chiar dacă facem exerciții și ridicăm greutăți. Rinichii sunt principalii responsabili de descompunerea acestui compus de azot. Acest lucru înseamnă că mușchii voluminoși din tinerețe ajung să arate altfel din cauza funcțiilor renale. Astfel, acidificarea corpului induce un deficit de calciu în oase, conducând la apariția osteoporozei la persoanele în vârstă. Cheia pentru a suprima acest proces o reprezintă compensarea alcalinității din organism.

***

Una dintre cele mai eficiente mijloace de a produce mai multă alcalinitate în corpul unui individ este consumul de legume. Pentru creșterea alcalinității în organism se recomandă și consumul unui supliment numit bicarbonat de potasiu, efectele acestuia începând să fie vizibile în cel puțin 18 zile. Bicarbonatul de potasiu poate fi inclus în dieta zilnică sub formă de fructe și legume. Uleiurile, grasimile din carne, nucile, produsele lactate, peștele și ouăle cresc și ele nivelul de alcalinitate din corp. La o vârstă înaintată, o dietă ridicată în proteine și săracă în fibre, poate diminua densitatea osoasa și masa musculara. Studiile efectuate pe produsele alimentare și efectele acestora asupra pierderii de azot din corpul nostru au arătat că parmezanul este principalul vinovat. De asemenea orezul brun, ovazul laminat, pâinea integrală de grâu, spaghetele, fulgii de porumb și orezul alb nu încetinesc procesul de îmbătrânire. Stafidele sunt considerate cele mai bune alimente ce dețin proprietăți anti-îmbătrânire și intensifică efectele alcaline în organism.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?