Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Cum rezistă creierul ciocănitoarei?


Cercetătorii au aflat motivele pentru care ciocănitorile nu se rănesc la cap în timp ce lovesc scoarța copacilor în căutarea hranei, descoperirea putând fi utilă pentru conceperea unor echipamente de protecție pentru capul uman. Acest studiu, pu-blicat în PLOS One, a fost realizat cu ajutorul unor înregistrări video slow-motion, al unor imagini obținute cu ajutorul razelor X și al unor simulări pe computer, informează bbc.co.uk.
De mulți ani, specia-liștii examinează anatomia craniului ciocănitorilor pentru a descoperi cum reușesc să nu își rănească creierul. Astfel, aceste păsări au un spațiu subdural mic între creier și craniu astfel încât acest organ nu are suficient spațiu pentru a se mișca, așa cum se întâmplă în cazul oamenilor. De asemenea, lungimea creierului din partea superioară în cea inferioară a craniului este mai mare decât cea din față în partea anterioară, deci forța acțio-nată asupra craniului în urma impactului este preluată de o regiune mai mare a creierului. Cercetătorii au descoperit trei factori care protejează creierul ciocănitorilor. Primul este hioidul – echivalentul mărului lui Adam uman – un os foarte bine dezvoltat care pornește din partea inferioară a ciocului, face o buclă prin nări, dedesubt și în partea inferioară a cra-niului și se oprește la frunte. Hioidul acționează ca o centură de siguranță a creierului, mai ales după impactul inițial. Totodată, partea inferioară și cea superioară a ciocului sunt inegale, la fel și forța transmisă de la vârful ciocului, iar această asimetrie ușurează greutatea aplicată asupra creierului.
De asemenea, structurile osoase spongioase plate din diferite puncte ale craniului ajută la distribuirea forțelor aplicate asupra craniului. Ming Zhang, de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, coordonatorul acestui studiu, a declarat că creierul ciocănitorilor este protejat de cei trei factori luați împreună și nu de o singură trăsătură dintre acestea. Cercetătorul a mai spus că sunt necesare mai multe studii privind această problemă interesantă, care ar putea ajuta la dezvoltarea unor echipamente de protecție pentru oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?