Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809
Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809

GALERIE FOTO: Omagiu pentru eroii Bătăliei Crăciunului de pe Valea Râmnicului


Autoritățile județene i-au comemorat, ieri, pe eroii căzuți în Primul Război Mondial în „Bătălia Crăciunului” (22-27 decembrie 1916), lupte care au avut loc pe toată Valea Râmnicului. Evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului au avut loc în toate localitățile de pe Valea Râmnicului, de la Vintileasca, Jitia, Chiojdeni, Bordești până la Dumitrești. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean și Muzeul Vrancei. După depunerile de coroane a avut loc simpozionul „Eroii Bătăliei Crăciunului”, organizat la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești. În cadrul simpozionului au fost susținute prelegeri despre evenimentele din cadrul Primului Război Mondial, luptele pe Valea Râmnicului. Tot cu acest prilej a avut loc un vernisaj al unei expoziții cu fotografii de epocă de pe Valea Râmnicului. La eveniment au fost prezenți profesori și elevi de la Liceul Teoretic Dumitrești, Școala Gimnazială Bordești, Școala Gimnazială Chiojdeni, Școala Gimnazială Jitia și Școala Gimnazială Vintileasca, unități de învățământ partenere. De asemenea, au participat militari din cadrul garnizoanei Focșani și Râmnicu-Sărat.
    Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Dănuț Cristian. Acesta a arătat că simpozionul „Bătălia Crăciunului” reprezintă ultimul eveniment din acest an dedicat comemorării jertfei eroilor care și-au sacrificat viața în Primul Război Mondial, pentru desăvârșirea Marii Uniri. „În acest an, când celebrăm 101 ani de la luptele eroice de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, avem datoria să aducem un pios omagiu strămoșilor noștri, care, prin patriotism, curaj și determinare, au scris cu sângele lor o filă glorioasă din cartea istoriei naționale. Bătăliile de pe aceste meleaguri, pe nedrept prea puțin cunoscute chiar și de către vrânceni, au prefigurat bătăliile victorioase de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din anul 1917, care au deschis calea reîntregirii neamului românesc de la 1 Decembrie 1918. Luptele din așa numita „Bătălie a Crăciunului” au fost sângeroase, cu pierderi de vieți omenești, care au avut un impact puternic, pentru că s-au desfășurat tocmai în zilele în care creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, cea mai frumoasă și luminoasă sărbătoare a creștinilor. Privită din această perspectivă, jertfa eroilor din aceste bătălii poate avea o semnificație simbolică: un pas făcut cu sacrificii umane pentru nașterea unui stat unitar liber și demn”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean. Acesta i-a felicitat pe inițiatorii și pe cei care au realizat acest proiect valoros pentru memoria colectivă a județului Vrancea. De asemenea, le-a mulțumit locuitorilor din localitățile de pe Valea Rîmnicului, din Vintileasca, Jitia, Chiojdeni, Bordești și Dumitrești și urmașilor celor care și-au sacrificat viețile pe aceste plaiuri, în campania din iarna anului 1916, pentru ca românii să trăiască într-o țară liberă și unită.
    Prefectul județului a amintit, în discursul său, că jertfa eroilor din Bătălia Crăciunului de pe Valea Râmnicului trebuie amintită în cărțile de istorie. „În momentele complicate ale începutului secolului trecut tăria de caracter, hotărârea și dragostea de neam a celor care au umplut cu sângele lor toată Valea Rîmnicului, au făcut diferența și au făcut posibilă izbânda de la Mărășești”, a fost mesajul prefectului Sorin Hornea.

1000 de morți în luptele de pe Valea Râmnicului

    Luptele de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost extrem de  sângeroase. 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române. Bilanțul luptelor: 1.000 de morți, 139 de răniți și 239 de dispăruți, de partea română. Scopul luptelor: întârzierea înaintării trupelor germane și austro-ungare care voiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova. De remarcat este faptul că trupele române erau cele din cadrul Armatei a II-a conduse de generalul Alexandru Averescu, în timp ce armatele germane erau conduse de către Erich von Falkenhayn, fost ministru de război (1913-1915), șef al Statului Major General (1914-1916), comandant al Armatei a IX-a din Transilvania (septembrie 1916-mai 1917). Falkenhayn a fost considerat de Winston Churchill ca fiind cel mai capabil general german. În luptele de pe meleagurile Chiojdenilor a acționat și renumita unitate de elită, de vânători de munte, „Corpul Alpin”, în care se afla, ca locotenent, viitorul Feldmareșal al celui de-al III-lea Reich, Erwin Rommel.
        În ceea ce privește localnicii de pe Valea Râmnicului, în 1915 sunt mobilizați 101 săteni din Chiojdeni, iar în 1916 vor mai fi mobilizați încă 67 de rezerviști, astfel că numărul celor plecați pe front va crește la 168. Dintre aceștia, 26 de localnici au murit în timpul ostilităților. În perioada 13 decembrie 1916 – octombrie 1918, comuna Chiojdeni s-a aflat sub regim de ocupație germană. În cimitirul comunei au fost înmormântați 257 soldați români căzuți în luptele de pe valea Râmnicului Sărat, 28 germani, 6 ruși și 2 austrieci. În perioada noiembrie/decembrie 1916 și 8 noiembrie 1918, comuna Dumitrești s-a aflat sub ocupația trupelor germano-austro-ungare. În zona curții boierești a lui Alexandru I. Zamfirescu germanii au făcut un lagăr de prizonieri. Primului Război Mondial i-au căzut victimă un număr de 168 de suflete din Dumitrești.
        În amintirea eroilor de la Dumitrești a fost ridicat un monument în satul Poienița, din inițiativa învățătorului Nicolae Caprițopol, construcția fiind coordonată de meșterul local Tudor Bulgaru. Pe frontonul principal, în partea superioară, putem citi inscripția: „Celor dragi și scumpi / Recunoștință veșnică”. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936. Astăzi, acest monument poartă numele de Troița Eroilor (1916-1919), sat Poenița, comuna Dumitrești și este monument istoric clasat Cod LMI VN-IV-m-B-06644.

Bordești

Dumitrești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?