Activitățile din grădină nu se sfârșesc o dată cu primele frunze căzute, nici măcar cu cele din urmă, care îmbrăca pământul. Deși reduse mult ca amploare, sarcinile lunii noiembrie sunt la fel de necesare ca cele din restul anului, contribuind la spectacolul de culori din primăvară.
Iată, așadar, ce ar mai fi de făcut în grădină înainte ca anul să intre pe ultima sută de metri:
1. Curățarea corespunzătoare a grădinii la vremea cuvenită, eli-mină întotdeauna o multitudine de riscuri. În debutul lunii noiembrie strângeți cu o greblă ultimele frunze căzute pe sol și realizați compostul. După aceea, acoperiți-l pentru a-l feri de ploi, în caz contrar toți nutrienții vor fi nutralizați.
2. Ascuțiți intrumentele de gră-dină, ungeți-le cu ulei, dar nu înainte de a le fi curățat bine în prealabil. Păstrați-le în magazie sau într-un adăpost și nu le uitați afară peste iarnă, acolo unde cel mai probabil vor fi afectate de frig și umezeală.
3. Curățați patul de petale al trandafirilor. Înlăturați fructele uscate din pomii fructiferi și pe cele scuturate.
4. În lipsa ploilor, continuați să udați la rădăcină arborii și arbuștii până la primul îngheț.
5. Dacă planificați să aveți de Crăciun un pom viu în intenția de a-l planta ulterior în grădină, săpați groapa înainte ca solul să înghețe și acoperiți-o.
6. Ca măsură împotriva rozătoarelor, trunchiul arborilor tineri trebuie înfășurat cu un ambalaj din sârmă. Este drept, la o primă vedere nu dăunătorii par să constituie principala problemă toamna, însă fructele și frunzele plantelor fructifere sunt încă atractive pentru insecte și alte categorii de dăunători.
7. Ghivecele care nu rezistă la temperaturi scăzute protejați-le cu ajutorul unor folii de plastic cu bule de aer. Aruncați recipientele deteriorate pentru a le oferi plantelor un suport corespunzător.
8. La sfârșit de toamnă se plantează plantele perene și legumele pentru sezonul rece: usturoiul, trandafirii, freziile, crinii, calele, anemonele etc.