Pedeliștii, în frunte cu ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, se pregătesc intens pentru campania electorală de anul viitor. După înființarea Secțiilor Rurale de Poliție, măsură care nu-i ajută deloc pe cetățeni, acestuia i-a mai venit o idee. Igaș vrea ca polițiștii de la Rutieră și cei de la Ordine Publică să treacă în subordinea primarilor. Liderii de sindicate nu văd cu ochi buni această propunere.
Trecerea serviciilor de Ordine Publică și Rutieră în subordinea primarilor va schimba foarte multe legi și va bulversa un întreg sistem. Deocamdată, nu se știe exact care a fost raționamentul care i-a determinat pe șefii Ministerului Administrației și Internelor (MAI) să propună această schimbare. Cel mai probabil din cauza faptului că nu au fonduri, sunt de părere unii polițiști. În opinia lor, prin transferul a șase mii de oameni s-ar putea diminua cheltuielile de la MAI cu 40%.
Transferul polițiștilor de la ordine Publică și Rutieră, ar urma să se facă în localitățile cu peste 20.000 de locuitori, iar scopul ar fi eficientizarea serviciilor oferite cetățenilor. Liderii de sindicate spun că această măsură este o altă găselniță a celor de la guvernare. „Nu știm prea multe despre acest lucru, pentru că discuțiile se poartă cu ușile închise. Cel mai probabil, Guvernul României și-a propus ca fondurile alocate poliției să fie diminuate. Indiferent de situație, nu suntem de acord cu această măsură. Au desființat posturile de poliție și au înființat secții pentru a reduce cheltuielile. Acest lucru nu s-a întâmplat. Cheltuielile sunt mai mari, iar infracționalitatea a crescut. Această măsură va avea efecte negative asupra cetățenilor și asupra polițiștilor”, ne-a spus inspectorul Angelin Ciobanu, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor din Vrancea.
Polițiștii nu agreează idee. Angajații din MAI nu vor să treacă în subordinea primarilor. În opinia lor, cetățenii îi vor confunda cu polițiștii locali, lucru care nu le convine deloc.
Ar trebui să dea și bani
Primarii nu au participat la discuțiile pe această temă și nici nu știu cum vor merge treburile. Viceprimarul municipiului Focșani, Bogdan Matișan, a precizat că dacă polițiștii de la Rutieră și cei de la Ordine Publică vor trece în subordinea primăriilor, ministerul ar trebui să le dea și bani pentru aceștia. „Nu ne-a întrebat nimeni nimic cu privire la acest transfer. Dacă polițiștii de la Rutier și cei de la Ordine Publică vor trece în subordinea primăriei, ar trebui să treacă cu tot cu sursa de finanțare, așa cum este în cazul profesorilor.
Până când nu ajunge la Primăria Focșani o decizie oficială, nu pot să comentez. Discuția din CSAT este mai veche. Poliția trebuie subordonată administrațiilor publice locale, pentru că în acest fel cetățeanul are în mod direct un control sporit asupra aparatului polițienesc”, este de părere Matișan.
Reorganizare… degeaba
Anul acesta, poliția s-a mai reorganizat odată. Reorganbizarea a constat în desființarea posturilor de poliție și înființarea Secțiilor Rurale de Poliție. Deși au trecut mai bine de două luni de când s-au produs aceste schimbări, oamenii sunt foarte nemulțumiți. Polițiștii trec rar prin localități. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că patrulele sunt puține, iar satele multe. Primarii au început să patruleze prin sate și să-i consilieze pe cetățenii pe care îi știu cu probleme. Concluzia este că oamenii se simt în pericol, căci simpla prezență a polițistului în comună le dădea un dram de siguranță.