Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Zeci de mame au apelat la recoltarea de celule stem


Recoltarea de celule stem se realizează imediat dupa naștere, dureaza doar câteva minute și nu afectează în niciun fel  sau bebelușul. De la începutul acestui an, 34 de mămici au solicitat recoltarea de celule stem la Maternitatea Spitalului Județean din Focșani.

Recoltarea de celule stem, procedura la care apelează foarte multe mămici din străinătate, nu este o necunoscută pentru femeile însărcinate din județul nostru. Această procedură se realizează de câțiva ani la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Focșani și este practicată de către toți medicii din cadrul Secției de Ginecologie. Potrivit reprezantanților unității spita-licești, de la începutul acestui an până în prezent au existat 34 de solicitări de recoltare de celule stem.  „Da, la maternitatea Spitalului județean de Urgență din Focșani se recoltează celule stem. Toți medicii din secția de ginecologie efectuează acest procedeu, la cererea pacientelor. De la începutul acestui an au existat 34 de solicitări în acest sens. Probele recoltate sunt păstrate în casetele speciale aduse de părinții care solicită acest procedeu”, ne-a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al  Spitalului Județean din Focșani. Medicii ne-au explicat că în momentul în care mama naște, familia anunță firma care se ocupă cu recoltarea de celule stem, care trimite un reprezentant să ridice proba recoltată. De asemenea, aceștia au mai spus că celulele stem pot fi pre-levate atât din cordonul ombilical cât și din placentă. Costul acestor intervenții poate atinge suma de 1000 de euro, iar costul depozitării în banca de celule începe de la câteva sute de lei pe an, în funcție de firma care stochează celulele.

Cum se recoltează celulele stem?

Medicii ginecologi ne-au spus că în cel mai scurt timp după naștere, și după tăierea cordonului ombilical, se recoltează sânge din acesta și, dacă este cazul, porțiuni din cordon. Proba recoltată se transportă în condiții si-gure la laboratoarele firmei care se ocupă de așa ceva, unde este preluată de bio-logi, înregistrată și verificată. După verificare, probele se supun unui set de analize bacteriologice și virusologice împreună cu sângele luat de la mamă. Dacă rezultatele sunt corespunzătoare, probele se prelucrează pentru obținerea de celule stem, care apoi sunt stocate la -190 de grade Celsius.

Niciun pericol pentru mamă și făt

Recoltarea celulelor stem nu prezintă niciun pericol pentru mamă sau făt, intervenția ne-fiind dureroasă sau periculoasă. Cu toate acestea, costurile mari ale intervenției de recoltare și ale depozitării fac ca numărul mămicilor din România care apelează la acest procedeu să fie destul de mic, în comparație cu cele din celelalte țări ale Uniunii Europene. „M-am gândit să apelez la o firmă ca să-mi recolteze celule stem, atunci când voi naște, dar știu că procedura este destul de scumpă. Am citit destul de mult pe internet despre această procedură și știu că nu există riscuri, iar beneficiile sunt multiple. Mai am patru luni până când voi naște, așa că, dacă vor exista posibilități financiare, cu si-guranță vor apela la această procedură „, ne-a spus o tânără din Focșani. În schimb, sunt femei care, deși suntem în secolul XXI, nu au auzit de așa ceva. „Nu știu ce sunt alea celule stem, n-am auzit. Pe noi mama nu ne-a mai crescut cu d-astea și am ajuns mari. Doar Dumnezeu te vindecă de boli, nu prostiile astea pe care le scot doctorii ca să ne jupuiască de bani”, a spus Paula, o tânără din Slobozia Bradului. Celulele stem nu reprezintă un panaceu, ci mai degrabă o speranță în ameliorarea unor afecțiuni, sperându-se că peste 10-15 ani cercetările în domeniu să aducă rezultate uimitoare. Medicii susțin că nu trebuie ignorată această metodă, dar nici nu trebuie să i se atribuie puteri miraculoase. Timpul va da răspunsul în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?