Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vrancea pierde un deputat în Parlament


Vrancea ar putea pierde un loc de deputat după ce primele date de la recensământ arată că în județ mai trăiesc 339.510 persoane, cu 50 de mii mai puțini decât la recensământul din 2002. Conform cifrelor prezentate de Institutul Național de Statistică, au fost înregistrate 149.481 de locuințe la nivelul județului Vrancea. Cifrele nu sunt finale, a anunțat INS, precizând că numărul persoanelor recenzate nu este echivalent cu populația României.

Populația județului Vrancea s-a redus cu peste 50 mii de persoane față de 2002, arată cifrele provizorii transmise de INS în urma centralizării datelor transmise de recenzori. Diferența ar putea fi mai mică deoarece recenzorii din Vrancea au înregistrat doar 149.481 locuință, deși inițial erau estimate 154.818 locuințe. Diferența este enormă, peste cinci mii de locuințe, case și apartamente, de unde nu au fost colectate date.
Dacă datele preliminare care vor fi publicate în primăvara anului viitor nu vor aduce diferențe foarte mari, Vrancea ar putea pierde un loc de deputat. Conform legislației electorale, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Ori, în condițiile în care populația județului nu va depăși 350 mii de locuitori, vrâncenii vor alege doar cinci deputați la alegerile din 2012 și va trebui redesenată harta colegiilor uninominale. În cazul senatorilor, situația rămâne neschimbată deoarece norma de reprezentare este de un senator la 120.000 locuitori. Modificări vor fi și la nivelul consiliilor locale, acolo unde sunt diferențe foarte mari față de 2002.
„Numărul de persoane recenzate nu este egal cu numărul de persoane cuprins în populația stabilă a României deoarece nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda auto-înregistrării; nu cuprinde persoanele din spațiile colective de locuit; nu cuprinde persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI etc;. include parte din persoanele plecate din țară pe perioadă îndelungată (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodăriei din țară)”, precizează INS.
Haos la recensământ

Directorul Direcției Județene de Statistică, Rodica Negruț, a explicat că recenzorii nu au cuprins în documente persoanele absente de la domiciliu și despre care nu au putut obține informații de la vecini sau din alte surse. De asemenea, nu au fost cuprinse persoanele care nu mai locuiesc în orașe și   s-au mutat la țară. De altfel, în ultimele zile au fost semnalate mai multe cazuri în care recenzorii nu au înregistrat locuințe sau persoane care nu figurau în hărțile cu sectorizarea loca-lităților. Condu-cerea Direcției Județene de Statistică a arătat că aceste probleme au apărut deoarece „nu toată lumea e specialistă în citirea hărților”. În plus, ministerele implicate în organizarea recensământului nu au asigurat toate datele necesare pentru ca recenzorii să poată realiza interviurile. De exemplu, inițial, recenzorii trebuiau să dețină o fișă de la Evidența Populației a persoanei din locuința care trebuia înre-gistrată. În final, aceste documente nu au fost întocmite iar recenzorii au fost puși să ceară Codul Numeric Personal de la persoanele intervievate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?