Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cazuri ştiinţifice ce pot fi subiecte de filme de groază


Nu sunt povești de Halloween. Åžtiința are latura sa macabră și a studiat multe cazuri reale care țin de ficțiune, sau de filme de groază: canibalism uman, creaturi ciudate, vampiri, sau experiențe ale unor persoane aflate în pragul morții. Iată câteva din aceste cazuri care dau fiori pe șira spinării.

1- Persoane aflate în pragul morții. Mulți dintre cei care s-au trezit din comă, ori s-au aflat aproape de moarte, au povestit că au simțit cum se detașează de corp, cum le-a trecut întreaga viață înaintea ochilor, ori s-au simțit atrași de o lumină puternică. Åžtiința crede că este vorba de ‘un truc’ al creierului care suferă o traumă. Este momentul în care se eliberează o doză mare de dopamină și de flux sangvin care induc imaginile văzute de cei care au trăit această experiență.

2 – Cazul ciudat al furnicilor zombi. Este vorba de o specie de furnici care își pierd controlul și voința. Creierul lor este complet ‘posedat’ și se comportă ca niște zombi teleghidați. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania /SUA/ au descoperit în Brazilia patru specii de ciuperci ‘Ophiocordyceps’ care infectează aceste furnici și le mani-pulează comportamentul, pentru a le obliga să le răspândească sporii și a se putea reproduce în locuri prielnice lor. Acest comportament neobișnuit, care poate fi subiect de film de groază, este relatat de revista digitală PLoS ONE.

3 – Ființe care trăiesc după ce au fost decapitate. Activitatea cerebrală a șoarecilor încetează la 17 secunde după ce au fost decapitați, au constatat oamenii de știință. După un minut însă, o undă electrică lentă și prelungită poate fi detectată în creierul lor. Unii cercetători o interpretează ca un semnal al morții ireversibile, ultimul spasm al creierului. Unii cred însă că și după aceste ultime unde, celulele creierului pot fi reanimate.

4 – Sfârșitul lumii. Åžtiința are nenumărate scenarii de apocalipsă, care mai de care mai înfricoșătoare. Precum impactul unui asteroid cu Pământul, care să provoace cutremure și tsunami în întreaga lume, schimbarea climatică /glaciarii vor dispărea în anul 2350, potrivit ONU), transformarea Soarelui într-o uriașă bilă roșie – ceea ce va întâmpla inevitabil în viitor – o supererupție vulcanică, sau dezastrul pe care îl poate provoca un război nuclear.

5 – Canibalismul uman. În urmă cu 800.000 de ano, omul din Atapuerca practica în mod obișnuit canibalismul. Nu era ceva excepțional, legat de lipsa de hrană sau de vreun ritual. Era ceva… normal. Pur și simplu carnea de om făcea parte din regimul său alimentar. Principalele victime erau copiii și adolescenții.

6 – ‘Vampira’ din Veneția. O echipă de arheologi și antropologi au descoperit în 2009 într-o groapă comună din insula venețiană Lazzaretto Nuovo scheletul unei femei, moartă de ciumă, al cărei cadavru fusese profanat de teamă să nu se întoarcă din morți. Craniul ‘vampirei’ avea introdusă în gură o cărămidă, că nu mai poată să muște. În vremea aceea se credea că ciuma este răspândită de vampiri. Potrivit oamenilor de știință, cei din vremea aceea au confundat unele procese fiziologice ale cadavrelor /balonare din cauza descompunerii, scurgeri de lichiduri din gură/, cu aparența unui vampir.
7- Monștrii reali. Craniul fosilizat al unui monstru marin de dimensiuni colosale, datând din Jurasic, a fost găsit pe țărmul Marii Britanii. Este vorba de un pliozaur care măsura între 10-16 metri lungime și cântărea circa 7-12 tone și putea fi considerat o adevărată teroare a mărilor. Nu este însă singurul animal descoperit recent. În Brazilia, revista Science relatează descoperirea unei bucăți de craniu și a resturilor unui animal necunoscut. Este vorba de un animal care a trăit în urmă cu 260 de milioane de ani, înainte chiar de apariția dinozaurilor. Avea statura unui câine și doi colți de 12 centimetri care îi ieșeau din gură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?