Locatarii unor blocuri din Cartierul Sud, de pe Aleea 1 Iunie, stau de aproape o săptămână fără căldură cu toate că unii sunt cu plata la zi. De vină este o avarie pe care, ieri, lucrătorii ENET încercau să o remedieze.
Câteva zeci de focșăneni din Cartierul Sud stau și acum în frig după ce țevile ENET au început să cedeze. Ieri, angajații ENET erau până la brâu în carosabil și sudau la țevi. „Au fost multe avarii pe canale în aceste zile și se lucrează pentru remedierea lor. Avem angajați acolo care lucrează pentru ca focșănenii să nu sufere de frig”, ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că noaptea trebuie să suplimenteze plăpumile, dar și de faptul că pentru a face o baie fierbinte trebuie să aștepte cu robinetul deschis câteva zeci de minute. „De pe data de 29 octombrie nu mai avem căldură. Nici apa caldă nu e caldă. Am pus aseară 10 litri de apă fierbinte peste cea de la ENET ca să fac o baie fierbinte. Au curs 2 metri de apă rece până când a venit caldă cât de cât”, ne-a spus Iordana în vârstă de 69 de ani. Pe banca din fața blocului, Ion Răileanu, în vârstă de 61 de ani stătea la soare. „E mai frig în casă decât afară. Apa caldă trebuie lăsată să curgă în neștire, iar căldură nu mai avem. Noapte trebuie să ne învelim cu două plăpumi”, ne-a spus bătrânul. Nici în Cartierul Gării situația nu este mai roză. Din cauza modernizărilor care se fac, focșănenii din această zonă nu au be-neficiat nici până acum de agent termic.
Asociațiile datoare, pe lista neagră
În același timp, focșănenii care nu sunt cu plățile la zi riscă să rămână în următoarele zile fără căldură și apă caldă. ENET a transmis deja lista cu asociațiile de proprietari ce urmează a fi debranșate însă din cauza ava-riilor nu s-a reușit sistarea furnizării către asociațiile datoare. „Pentru moment sunt mai importante avariile decât operarea sistărilor către asociațiile datoare. Prioritare sunt avariile pentru a nu suferi foarte multe persoane”, ne-a mai spus Cristina Gavrilă care susține că în perioada care urmează vor fi operate, simultan, sistări și avarii. La blocurile care au câte un datornic mai mare sau maxim doi, aceștia vor fi debranșați cu ajutorul administratorului de asociație. „Eu sunt de acord cu acest lucru pentru a stopa acumularea de datorii. Cei care au sume mai mici vor veni să plătească pentru a se rebranșa și acesta este un lucru bun. Eu, din 44 de asociații pe care le coordonez, am probleme doar la 7 dintre ele”, ne-a spus Violeta Balica, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari.