Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vitamina D


Vitamina D, numită și antirahitică, este liposolubilă (adică este absorbită de grăsimi) și esențială pentru asimilarea calciului, a cărui depunere în oase o asigură. Istoricul vitaminei D este legat de rahitism, o boală ce decalcifiază oasele și le deformează. Pentru a păstra calitățile nutritive ale vitaminei D trebuie să ținem cont de anumiți factori exteriori precum căldură, lumină, mediul acid, oxigenul.
Calciferolul – componență a vitaminei D – poate fi clasificat în ergocalciferol sau vitamina D2 și colecalciferol sau vitamina D3.
Doza zilnică recomandată: 10-20 mg.
Rația zilnică a femeilor însărcinate sau care alăptează trebuie mărită (20 mg).
   
Surse
Vitamina D este conținută de peștele gras – hering, sardină, somon – și untură de pește (morun, ton, calcan), gălbenuș de ou, unt, lapte integral și lactate nedegresate. Vegetalele nu conțin această vitamină. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsă de organism. De fapt, procesul de sinteză al vitaminei D existentă în epidermă este declanșat de razele ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sangvine.
 
Roluri și caracteristici
– asigură transportul calciului și fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini creșterea osaturii infantile și remineralizarea osaturii adulte; permite absorbția acestor minerale în intestin, apoi transportul calciului în sânge și reabsorbția fosforului în rinichi;
– întărește sistemul imunitar;
– regularizează ritmul cardiac.

Tulburări atribuite deficitului de vitamina D
Decalcifierea oaselor este un pericol pentru cei care nu dețin în organism o cantitate suficientă de vitamina D. Bolile ce pot apărea sunt: osteoporoza, osteomalacia, scăderea tonusului muscular, rahitismul la copii.
Persoanele ce depășesc o anumită vârstă, la cea mai neînsemnată căzătură sau lovitură, pot suferi fracturi grave.
Capacitatea organismului lor de a produce vitamina D sau de a o asimila din alimente este foarte scăzută.
 
Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina D
Dozele ce depășesc 250 mg/zi pot provoca intoxicații: cantitățile mari de calciu depozitate în plămâni, rinichi, inimă, vasele sangvine generează situații grave. O rație de 50 mg este suficientă pentru a declanșa senzația de oboseală, de sete, nevoia de a urină, vomă, constipație, anorexie.
 
Note utile
– Anumiți specialiști afirmă că deficitul de vitamina D agravează starea unei persoane ce suferă de osteoporoză.
– Stocul de vitamina D se află în special în ficat, dar și în masa musculară și în celulele adipoase.
– Rezerve de vitamina D se pot face într­un mod simplu în timpul verii, prin expunere la soare (aproximativ 10 minute).
– Vitamina D este recomandată femeilor în vârstă de peste 50 de ani.
– Persoanele care locuiesc în orașele poluate sau care lucrează în timpul nopții, populația țărilor nordice, trebuie să satisfacă cerințele organismului luând suplimente de vitamina D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?