Vitamina D, numită și antirahitică, este liposolubilă (adică este absorbită de grăsimi) și esențială pentru asimilarea calciului, a cărui depunere în oase o asigură. Istoricul vitaminei D este legat de rahitism, o boală ce decalcifiază oasele și le deformează. Pentru a păstra calitățile nutritive ale vitaminei D trebuie să ținem cont de anumiți factori exteriori precum căldură, lumină, mediul acid, oxigenul.
Calciferolul – componență a vitaminei D – poate fi clasificat în ergocalciferol sau vitamina D2 și colecalciferol sau vitamina D3.
Doza zilnică recomandată: 10-20 mg.
Rația zilnică a femeilor însărcinate sau care alăptează trebuie mărită (20 mg).
Surse
Vitamina D este conținută de peștele gras – hering, sardină, somon – și untură de pește (morun, ton, calcan), gălbenuș de ou, unt, lapte integral și lactate nedegresate. Vegetalele nu conțin această vitamină. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsă de organism. De fapt, procesul de sinteză al vitaminei D existentă în epidermă este declanșat de razele ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sangvine.
Roluri și caracteristici
– asigură transportul calciului și fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini creșterea osaturii infantile și remineralizarea osaturii adulte; permite absorbția acestor minerale în intestin, apoi transportul calciului în sânge și reabsorbția fosforului în rinichi;
– întărește sistemul imunitar;
– regularizează ritmul cardiac.
Tulburări atribuite deficitului de vitamina D
Decalcifierea oaselor este un pericol pentru cei care nu dețin în organism o cantitate suficientă de vitamina D. Bolile ce pot apărea sunt: osteoporoza, osteomalacia, scăderea tonusului muscular, rahitismul la copii.
Persoanele ce depășesc o anumită vârstă, la cea mai neînsemnată căzătură sau lovitură, pot suferi fracturi grave.
Capacitatea organismului lor de a produce vitamina D sau de a o asimila din alimente este foarte scăzută.
Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina D
Dozele ce depășesc 250 mg/zi pot provoca intoxicații: cantitățile mari de calciu depozitate în plămâni, rinichi, inimă, vasele sangvine generează situații grave. O rație de 50 mg este suficientă pentru a declanșa senzația de oboseală, de sete, nevoia de a urină, vomă, constipație, anorexie.
Note utile
– Anumiți specialiști afirmă că deficitul de vitamina D agravează starea unei persoane ce suferă de osteoporoză.
– Stocul de vitamina D se află în special în ficat, dar și în masa musculară și în celulele adipoase.
– Rezerve de vitamina D se pot face întrÂun mod simplu în timpul verii, prin expunere la soare (aproximativ 10 minute).
– Vitamina D este recomandată femeilor în vârstă de peste 50 de ani.
– Persoanele care locuiesc în orașele poluate sau care lucrează în timpul nopții, populația țărilor nordice, trebuie să satisfacă cerințele organismului luând suplimente de vitamina D.