Consiliul Concurenței a finalizat o parte a investigației, inițiată în 2005, pe piața carburanților pentru posibile înțelegeri între companii privind stabilirea prețului de vânzare a benzinei fără plumb, a declarat miercuri președintele autorității, Bogdan Chirițoiu. „O parte a acelei investigații este fina-lizată. Am primit răspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis companiilor vizate, urmând ca în 12 decembrie să le audiem din nou”, a afirmat Chirițoiu.
Consiliul a transmis în acest an Comisiei Europene un document în care arăta că are suspiciuni legate de înțelegeri la stabilirea prețului de vânzare a carburanților. El a adăugat că informațiile din răspunsul Comisiei Europene sunt confidențiale.
Companiile vizate, printre care se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și MOL, vor avea o perioadă de 30 de zile pentru a-și exprima punctele de vedere.
Investigația pe piața co-mercializării carburanților a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.
În luna ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii și distribuitorii de carburanți, în care se spune că prețul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluția cotațiilor de bursă la țiței, cursul valutar și taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câștigurile nefiind reflectate corespunzător.
Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea prețului carburanților nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere și a cerut ANAF să inițieze inspecția fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum și Consiliului Concurenței să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Chirițoiu afirma, în luna octombrie, că în acest an Consiliul Concurenței și-a propus să încheie toate investigațiile mai vechi de trei ani, printre acestea numărându-se și cea de pe piața combustibililor. Cea mai mare sancțiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenței unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.